Ердоган изчисти Таксим от протестиращите, полицаи играят футбол там

TOPSHOTS-TURKEY-PROTEST-CULTURE-ENVIRONMENTСлед ожесточени нощни сблъсъци ситуацията около истанбулския площад Таксим се нормализира, полицията успя да изтласка протестиращите извън площада. Днес протестите стихнаха, но губернаторът на Истанбул обеща управляващите да продължат да защитават града от „маргиналите“. В момента се извършва почистване на площада, а полицията, за да снеме стреса от плещите си, заигра футбол там.

Тази сутрин на площад Таксим: протестите стихнаха, работниците от комуналните служби събират боклуците, свалят плакатите и измиват оставените от митингуващите по стените и асфалта надписи. На земята спят протестиращи и полицаи.

Според очевидци, събуждайки се след бурната нощ, турските полицаи решили да разпуснат и около паметника на Ататюрк спретнали футболен мач.

По пътя към парка Гези все още има барикади от изгорели автомобили и всякакви подръчни средства. На площада дежурят полицейски автомобили, снабдени с водни оръдия. Днес беше възстановено движението, за първи път от началото на протестите по площада бяха пуснати автомобили.

Съобщава се, че в палатковия лагер в парк Гези след вечерното прочистване са останали неголям брой протестиращи. Губернаторът на Истанбул Хюсейн Авни Мутлу, на свой ред, обеща, че властта ще продължава да изчиства парка от „маргинални елементи“, за да бъде той достъпен за жителите на града.

Вчера специални части на турската полиция с помощта на водни оръдия атакуваха площад Таксим, където вече повече от седмица се събираха противниците на министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган. Полицията зае центъра на площада и се приближи към парк Гези. Между полицията и протестиращите избухваха жестоки сблъсъци, а паркът потъна в кълбета дим и сълзотворен газ. Съобщава се, че са пострадили десетки, в това число и деца.

Министър-председателят на Турция Ердоган вчера в реч пред свои привърженици заяви, че властта е готова за диалог с протестиращите, но няма да прави никакви отстъпки. „Не се отказваме да изслушаме исканията на хората, протестиращи на улиците. Но ще се вслушваме само в законните им искания“, – подчерта премиерът.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s