Стачката на авиодиспечерите във Франция обхвана 11 страни

11549_yandexДнес протестират авиодиспечерите от 11 страни в ЕС. Към стачката се присъединиха и колегите им от Австрия, България, Великобритания, Унгария, Белгия, Италия, Латвия, Португалия и Словакия.

В стачката днес участват практически всички френски диспечери, съобщава France-Presse.

Протестът е против плановете на ЕС да се създаде „eдинно европейско небе“. Недоволните се опасяват, че това може да доведе до съществено съкращаване на работите места или заплатите в отрасъла.

Стачката е причина във Франция да са отменени около 1800 полета. Ryanair отмени 130 полета, Lufthansa – 170, а Easyjet -128.

По информация от  International Business Times, министърът на траспорта на Франция Фредерик Кювалие заяви, че вече е подал в Еврокомисията меморандум с молбата за замразяване на проекта.

В Брюксел твърдят, че настоящата европейска система води до загуби на авиокомпаниите от континента с по 5 млрд евро ежегодно.

Припомняме, че стачката започна на 11 юни и доведе до отмяна на половината полети от Париж, Лион, Марсилия, Бов, Тулуза и Бордо. Сутрина на 12 юни DGAC съобщи, че протестната акция ще доведе до отмяна на 1.8 хиляди полети. По-късно стана ясно, че стачката на авиодиспечерите във Франция се е разпространила в 11 страни в Европа.

Протестът ще завърши в четвъртък, въпреки първоначалното изявление, че ще продължи само един ден.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s