Издевателстват върху руски деца в САЩ, не допускат дипломатите до тях

3058440_large_1МВнР на Русия днес съобщи, че не може да получи достъп до руски деца, намиращи се в американския затворен детски дом Ranch For Kids. Както съобщи уполномощеният представител на Русия по въпросите за правата на човека, демокрацията и върховенството на закона Константин Долгов, Москва разполага с информация за местонахождението на 15 деца в американския детски до в Монтана.

„Москва продължава да настоява да посети това ранчо и да влезе в контакт с управляващите ранчото, но най-вече да види и поговори с децата, които се намират там. По наша информация, там се намират около 10-15 деца от Русия“, – каза той, отбелязвайки, че достъпът на консулството до децата е затруднен.

Долгов припомни, че няколко пъти заедно с упълномощения от президента на Русия по правата на детето Павел Астахов се опитват да посетят детския дом в Монтана, но така и не успяват.

„Ние продължаваме да задаваме един и същ въпрос. За сега, за съжаление, не мога да кажа, че от страна на държавния департамент на САЩ предприемат необходимите мерки, за да ни окажат съдействие по въпроса“, – отбеляза представителят на МВнР на Русия.

contentДолгов припомни, че визитите на руски представители при деца в САЩ, в това число от консулството, а и на каквито и да са руски граждани, се регулира чрез двустранната консулска конвенция от 1964 г. и по тази причина искането на руската страна към Щатите е напълно законно.

Според думите му, „държавният департамент е длъжен, най-накрая, да предприеме конкретни стъпки по създаването на необходимите условия за контакти между официалните руски представители и тези деца, които живеят там, а има основания да се предполага, че има руски деца в това ранчо“.

Дългов също  подчерта, че въпросът ще се повдигне по време на неговата визита в САЩ на 25-26 юни.

Ситуацията в американския затворен детски дом вече предизвика обществен резонанс по целия свят. В Ranch For Kids живеят деца от целия свят. Стана известно, че Казахстан е въвел мораториум върху осиновяването на казахстански деца от американски граждани. Изяснило се, че американските приемни родители не са се справили с възпитанието на две деца и са ги предали на специален лагер.

Ranch For Kids е бивш детски дом, на който преди 3 години е отнет лиценза за работа с деца. След събитието домът се регистрирал като религиозна организация и продължил работата си. Съобщава се, че попадналите там деца са подложени на жестоки издевателства, а правата им са грубо нарушени.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s