САЩ възбуди наказателно дело срещу Едуард Сноудън

af0d120767f60b5ec346188cc7957679f8731a0eСАЩ възбудиха наказателно дело срещу екс-сътрудника на ЦРУ Едуард Соудън, огласил секретни документи на специалните служби.

За възбуденото дело съобщи директорът на ФБР Робърт Мюлер по време на заседанието в Палатата на представителите на САЩ, съобщи агенция Франс Прес. Според думите на Мюлер, държавата предприема всички мерки, за да потърси отговорност на тези, които способстват за изтичане на секретни данни.

29-годишният екс-сътрудник на IT-отдела на ЦРУ Едуард Сноудън въвлече американското разузнаване в грандиозен скандал: той предостави на вестник Гардиън цяла поредица от секретни документи, касаещи дейноста на специалните служби. Младият човек разказа на журналистите, че ФБР има достъп до информацията на ползвателите на  Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube и Apple.

По-късно САЩ потвърди, че следят кореспонденцията и разговорите, но това не излиза от рамките на закона. Както отбеляза Мюлер, за спецслужбите е важна продължителността на телефонните разговори по мобифоните или точната дата на телефонните разговори, но не и тяхното съдържание.

Подозирайки арест, Сноудън успя да напусне територията на САЩ малко след „изтичането“ на секретната информация под предлог, че е болен и отпътува за Китай. Изборът на държавата той мотирива с това, че не иска да живее в свят, в който всяка една негова дума и действия се записват. Разобличителят подчерта, че той не се крие в Китай от правосъдието, просто живее в страна, която му дава възможност да разкрие престъпните действия на американската власт.

Редица аналитизатори смятат, че Китай не желае да се вмъква в скандала с американския разобличител.

Днес в Китай завършиха тридневните тържества Дуанцзе, наричани също Фестивал на драконовите лодки. Официалните празнични дни дават възможност на китайските представители да запазят мълчание по темата. Но и днес Пекин не изясни позицията си по въпроса, съобщават световните медии.

„Запознахме се с информацията. Но, за съжаление, нямам информация за вас по дадения въпрос“, – заяви на журналистите официалният представител на Китай Хуа Чунин. – Тъкмо сега завърши визитата на председателя на Китай Си Цзинпин в САЩ, където той се срещна с президента Обама. Настоящият момент съвсем не е удобен за Пеки, за да усложняват ситуацията между двете държави с прибързани изявления.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s