Хасан Роухани победи на президентските избори в Иран

942774349Според данни от избирателните комисии в Иран, с 50.68 % от гласовете победата е в ръцете на представителя на реформаторите Хасан Роухани.

„Хасан Роухани събра 18.613 млн гласа и е новоизбраният президент на страната“, – каза Министърът на външните работи на Иран Мохамад-Наджар.

В изборите участват 72.7% от населението на страната, почти 37 млн човека.

Новоизбраният държавен глава е юрист: през 1972 г. завършва Техеранския университет, със степен бакалавър по право, Каледонския университет в Глазгоу, Великобритания, със степен магистър, а после доктор по право. През 2003-2005 г. Роухани оглавява делегацията на Иран в преговорите по иранската ядрена програма. В тези години Иран частично преустанови работата в рамките на ядрената програма в някои обекти. Избраният президент е единственият представител на духовенството за цялата история на преговорите със Запада по ядрената програма, заради което в родината му го наричат „шейх-дипломат“.

В момента той заема центристка позиция, смятат го за гъвкав политик, опитващ се да постигне компромиси със Запада. Подкрепя го висшето духовенство на страната. По време на предизборната агитация Роухани обеща да разработи „Харта за гражданските Свободи“. В средносрочен план той си поставя за цел „възстановяване на икономиката, повишаване на нравствеността и взаимодействие с останалия свят“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s