Армията ще се намеси в Турция

376298.JPEGДнес в Турция бяха арестувани 25 човека. Това се случи на фона на антиправителствените протести в Анкара и Истанбул, които продължават вече повече от 2 седмици. Независимо от заплахата на управляващите да задействат военните за потушаване на недоволството, протестите в Турция продължават.

Днес протестът на площад Таксим започна вечерта на 17 юни от един човек – той стоя на площада няколко часа. Самотникът се оказа художник. Така той изрази протеста си против жестоката разправа с демонстрантите в парк Гези и площад Таксим. После към протестиращия се присъединиха няколко десетки други. Художникът в края на краищата си замина, но присъединилите се бяха арестувани. Скоро всички бяха освободени.

70 човека до момента са арестувани по подозрение за връзка с протестното движение. Властта твърди, че хората са призовавали към участие в улични акции и са провокирали безредици и вълнения. Както ни съобщиха, задържаните трябва да бъдат освободени след четири дена.

В същото време, от разговорите с протестиращи и демонстранти от парк Гези става ясно, че те няма да напуснат улицата, а само събират сили. Профсъюзите също изразяват недоволство от създадената ситуация в страната. Те са възмутени от реакцията на правителството по време на вълненията.  Профсъюзите демонстрираха солидарността си с демонстрантите.

Властта следи социалните мрежи. Създаден е законопроект за ограничение на социалните мрежи. Скоро той ще бъде гласуван от турския парламент.

Ако и жандармерията не се страви с протестиращите, то с потушаването на протестите ще се заеме армията.

Един отговор на “Армията ще се намеси в Турция

  1. По сведения от протестиращи има повече от триста хора от протеста в неизвестност, най-вероятно задържани негласно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s