УНИЦЕФ: Летните жеги увеличават заплахите за децата в Сирия

????????Доставката на достатъчно вода, хигиенни съоръжения и услуги е от критично значение

 

АМАН, 21 юни 2013 – Покачването на летните температури, пренаселеността и влошената хигиена са настоящите заплахи за здравето на 4 милиона деца, засегнати от конфликта в Сирия, изтъкна днес УНИЦЕФ.

 

Без достатъчно питейна вода и необходима хигиена, вероятността децата в Сирия и бежанците, които живеят в региона, да се разболеят от диария и други инфекции със сигурност ще се увеличи“, каза Мария Каливис, Регионален Директор на УНИЦЕФ за Близкия Изток и Северна Африка.

 

Питейната вода е намаляла с една трета от началото на конфликта в Сирия. Повече от 4,25 милиона са разселените сирийци, като повечето от тях обитават пренаселени убежища с липса на постоянен достъп до тоалетна и баня. Канализационните системи са повредени или препълнени от изключителния брой на изместеното от родните си места население.
?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????В бежанските лагери като Домиз в Ирак, които са били с увеличен капацитет за приемане на около 25 000 души, но в момента поемат два пъти повече, условията са просто ужасни. А в бежанския лагер За‘атари в Йордания хуманитарните агенции изнемогват в посрещането на нуждите на най-малко 120 000 души, което превръща този лагер във втория по големина в света.
В Ливан, повече от половин милион бежанци живеят разпръснати при приемащи общности и в неформални убежища, като проблематизират съществуващите водни и хигиенни условия. Често много фамилии съжителстват в малки апартаменти или живеят във временни заслони, където липсва достъп до вода, тоалетни и специални места за събиране на боклук. Жените и децата трябва да изминават дълги разстояния, за да събират вода, която в много от случаите не е годна за пиене.

 

Успоредно с ескалиращия конфликт, който води до още по-голямо разселване, УНИЦЕФ увеличи услугите по доставка на вода, санитарни и хигиенни услуги за да достигне до 9 милиона души от началото на годината.

 

В самата Сирия нови поколения системи поддържат функционално водните и пречиствателните станции дори по местата, в които се водят ожесточени бойни действия.

 

????????В Йордания УНИЦЕФ и партньорите превозват повече от 4 милиона литра вода на ден към лагера За‘атари, като в същото време подобряват водната инфраструктура в съседните градове. Такава структура бе изградена и в нов бежански лагер в Азрак.

 

В Ливан до момента УНИЦЕФ и партньорите на Организацията, работещи по програмата за вода и хигиена, са разпространили близо 100 000 хигиенни комплекта, които включват шампоан, сапун и перилен препарат, които служат на повече от 430 000 души.

Финансовите ограничения са водещ проблем. “Доставката на вода, хигиенни услуги и санитарни материали до засегнатите от кризата е най-скъпо струващата ни операция, и в същото време, най-слабо финансираната,” каза г-жа Каливис.

????????УНИЦЕФ се нуждае от повече от 200 милиона долара за програмите си свързани с доставка на вода, санитарни материали и хигиена в Сирия, Ливан, Йордания и Ирак до края на тази година. До средата на настоящата година, УНИЦЕФ е вече с недостиг от 124 милиона долара.

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне  в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ за подобряване на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ посететеwww.unicef.bg или нашата страница във Фейсбук.

 

За повече информация:

 Жаклин Цочева, Комуникации

 

УНИЦЕФ България

Тел. 9696207

E-mail: jtzocheva@unicef.org

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s