Асанж: преследването на Сноудън не е правосъден акт, а престъпление

WikiLeaks founder Julian Assange attendsСноудън е в Москва

Основателят на WikiLeaks за пореден път подложи на критика американското правителство и заяви, че той знае къде се намира бившият сътрудник на ЦРУ.

Асанж каза, че знае къде се намира в момента Едуард Сноудън, но отказа да разкрие каквито и да са детайли. Всеки човек, според думите му, има право на политическо убежище и управляващите в САЩ са задължени да прекратят преследването на Сноудън, защото то е незаконно.

Асанж също заяви, че администрацията на Барак Обама употребява законодателството и създава от гражданите на САЩ престъпници, принуждавайки ги да бягат. „Сноудън не е предател, както го наричат. Едуард просто пусна лъч светлина върху тъмната страна на САЩ“, – каза основателят на WikiLeaks. Барак Обама, според думите му, е усъвършенствал системата за следене на Джордж Буш и е създал цяла поредица от секретни организации, шпиониращи жителите на планетата.

Както стана ясно, WikiLeaks изпрати официална молба към правителството на Исландия за предоставянето на политическо убежище. Въпросът за предоставяне на политическо убежище в момента се разглежда от Еквадор. Сноудън планира да се добере до Еквадор чрез Куба.

Преди минути стана ясно, че бившят агент на ЦРУ Едуард Сноудън ще остане на територията на Русия, заяви на брифинг прес-секретарят на Белия дом Джей Карни. „Не желая да изпадам в подробности, но, според наши данни, той все още се намира в Москва. Обърнахме се към руската държава с молба да ни предадат Сноудън“.

Според думите на представителя на държавния департамент на САЩ Патрик Уентрел, първият зам.-държавен секретар Уилям Бърнс е преговарял с руската страна по повод Едуард Сноудън.

„Имахме преки контакти с  руснаците, на ниво на зам.-държвания секретар Бърнс. Има контакти и по линията на министерството на правосъдието“, – заяви Уентрел.

„Дълбоко сме разочаровани, че Хонконг разреши на Сноудън да избяга, независимо от наличието на молба за екстрадиция, – отбеляза представителят на държавния департамент. – Що се отнася до руснаците, то диалогът продължава“.

На свой ред, прес-секретарят на руския президент Дмитрий Песков в интервю за Russia Today отказа коментар. Той заяви, че не разполага с никаква информация за Сноудън.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s