Русия забранява критиката към съветската армия, затвор за нарушителите

1362030664_sssr_87900За твърдения за престъпления на съветските войници и офицери в годините на Втората световна война (1941-1945) се налага наказание до пет години затвор, пише „Ведомости“. Законопроектът е насочен срещу посегателствата към историческата памет и нейното оскверняване, се казва в пояснителните бележки на авторите.

Днес председателят на комитета по безопасност Ирина Яровая ще внесе законопроект, който ще счита за криминално престъпление критиката към войските на антихитлеристката коалиция. Документът заплашва с наказание тези, които отричат Нюрнбергския процес, дейността на съветската армия по отношение на утвърждаване на „международния мир и безопасност“. Законът ще санкционира и за разпространение на  „очевидно лъжливи“ информации, обвинявайки военните в извършването на престъпления.

Нарушителите са заплашени с глоби до 300 хиляди рубли или 3-годишен затвор. При злоупотреба със служебното си положение средствата за масова информация, които си позволяват необоснована критика и лъжливи твърдения по отношение на съветската армия глобата нараства до 500 хиляди рубли, а заплахата от затвор – до пет години.

Яровая е от авторите на подобен законопроект, внесен в руската държавна Дума още през май 2009 г. Тогава се предполагаше наказание само за хората, които оправдават нацизма.

Смята се, че един от поводите за разработката на законопроекта е скандалът около публикациите на директора на хуманитарния проект „Роснано“ Леонид Гозман. Той се усъмни в целесъобразността от пускането на телесериала за военното контраразузнаване СМЕРШ. Според Гозман, СМЕРШ по време на войната се е държал не по-добре от Гестапо.

2 отговора на “Русия забранява критиката към съветската армия, затвор за нарушителите

  1. Браво нали. Но да не бъдат налагани подобни неща на подобни на теб, че тогава веднага става отнемане на човешките права, и няма браво, а има ууу. По същата причина. Трябва да се криминализира отричането на комунистическите убийства в световен мащаб, и убийствата на съветската пияна сган по време и след ВСВ, като ООН го приеме този документ, задължавайки всички държави да го ратифицират. Защото какво е това браво. Че съветските пълчища са грабили, изнасилвали, убивали, и на това му се вика браво. Личи си на кого трябва да му наложат подобни неща, на такива като теб комунистическо изчадие.

  2. Браво на руснаците,само така западните наемници няма да се подиграват с паметта на милиони руснаци.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s