Холивуд – сътрудник на Хитлер / Die Welt

20th-Century-Fox-Home-Entertainment-Print-Logo-twentieth-century-fox-film-corporation-17767648-1800-1500Американският историк Бен Урванд твърди, че холивудските коностудии през 1930-те години са сътрудничели тясно с режима на Хитлер. „Холивудският договор с Хитлер“ се нарича книгата, която трябва да излезе от печат през есента чрез издателство Harvard University Press.

За тясното сътрудничество на Холивуд с нацистите, заради интересите на киностудиите на немския пазар, се говореше и по-рано, но Урванд акцентира върху човешкото измерение на сътрудничеството – то било факт „с Адолф Хитлер като личност и като човек“, – цитира Die Welt част от интервюто на Урванд в The New York Times.  Киностудио 20th-Century Fox било сътрудник на Хитлер и отправяло молби да се популяризират американските филми, при това в края на филмите винаги фигурирала фразата „Heil Hitler!“

Главният упрек на Урванд се състои в това, че „холивудските студия без каквато и да е съпротива се подчинили на изискванията на нацистите. Те проявили прекомерна подчиненост и така извършвали национал-социалистическата пропаганда. Според Урванд, те дори помагали за финансирането на немското въоръжаване“. В интерес на нацистите били блокирани най-малко 20 американски филма, а в Лос Анджелис били поканени дори немски цензори.

Някои колеги на Урванд смятат термина „collaboration“, изведен в заглавието на книгата, за неуместен. Кореспондентът Уве Шмит пояснява, че Урванд използва думата дословно в превод на немската Zusammenarbeit (сътрудничество), която масово се използвала в кореспонденцията между холивудските студия и немските чиновници. „Той премълчава, че в немския език абсолютно ясно се прави разлика между неутралната дума „сътрудничество“ и предателската такава „колаборационизъм“, – се отбелязва в статията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s