Филмът „Щурмът за Белия дом“ е „терористично порно“: удоволствие и комерсиална печалба от унищожението на Вашингтон / The Washington Post

2013-06-22T020026Z_01_WAS907_RTRIDSP_3_USAВъв филма „Щурмът за Белия дом“, който днес излиза по кината в Америка, зрителите ще видят разрушаването на знаменитатта сграда, пише The Washington Post. „В продължение на два часа вандали громят Белия дом, по сградата стрелят и въобще е невъзможно да се общува с безумците до самата кулминация, когато президентската резиденция започва да гори“, – се казва в статията.

Авторът заключава, че ако преди няколко месеца кинорежисьорите благоговейно изобразявали Белия дом и Вашингтон като символ на идеалите и оптимизма на САЩ, то ситуацията днес е друга – от този символ са останили само руини. В „Падението на Олимп“ е показана атака към Белия дом и околните квартали. В „Щурма за Белия дом“ се взривява купола на Капитолия, президентският самолет е разбит и т.н. Журналистката предполага, че много от зрителите ще теглят по една майна на режисьора, но за други филмът ще се стори исторически и документален, т.е. филмът ще внуши реално очакване за край на Америка.

Според изданието, това е стандартен репертоар за лятото, когато хората имат желание да се развличат. На премиерата, широко усмихнат, присъства дори Джанет Наполитано, министър на вътрешните работи на САЩ. „Но дори Наполитано признава, че филмът е неправдоподобен, че животът ни е принудил да се смеем над немислимото“, – пише авторът на статията, пояснявайки, че спомените за самолетите, които  разбиват легендарните сгради, още не са изтрити.

Филмът е екшън-комедия, но режисьорът детайлно и реалистично представя Белия дом. Зретелите са изнервени от подобни премятания – ту фантастика, ту хумор, ту насилие и отрезвяваща правдоподобност.

Още по-тревожен е фактът, че филмът ще бъде гледан от многобройни зрители извън САЩ. Всички злодеи в произведението са американци, а техните прототипи – реални врагове на Обама, пояснява авторът.

Според коментаторът, филмът е  проява на нов жанр – „терористично порно“, защото сцените на разрушение без смисъл се свеждат до едното голо зрелище. „Някои зрители изпитват противоречеви чувства, гледайки разрушаването на Вашингтон в името на удоволствието и търговската печалба. Да, това е американски експорт, разпознаваем от пръв поглед“, – се казва в статията.

Източник: The Washington Post http://www.washingtonpost.com/lifestyle/style/white-house-down-fun-and-profit-in-blowing-up-washington/2013/06/27/2eacb730-de5c-11e2-b797-cbd4cb13f9c6_story.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s