Джон Кери: Събирането на информация за други страни е нещо нормално

john_2428613kДжон Кери (Държавен секретар на САЩ), отговаряйки на молбата на ЕС да разясни информацията за шпионаж, заяви, че работата на специалните служби в САЩ по събиране на данни за други страни е нормално явление.

„В тази практика няма нищо необичайно“, – цитира държавния секретар на САЩ ИТАР-ТАСС. Дипломатът добави, че със събиране на информация се занимава не само САЩ, но и много други държави. Джон Кери отказа да коментира случаите на разузнаване от страна на Америка по отношение представители и институции от страни в ЕС. „Всяка държава, която развива международни отношения и работи по националната си безопасност извършва множество действия за нейната защита, а за това съдействат всички видове информация“, – подчерта Кери.

На свой ред председателят на Европарламента Мартин Шулц заяви, че е потресен от съобщенията за шпионаж от страна на САЩ. „Винаги съм бил сигурен, че диктатурите и някои авторитарни режими са се опитвали да подслушват. Но ако съобщенията се потвърдят, това ще означава, че сега подобни методи се използват от съюзник и приятел, а това ме шокира“, – каза Мартин Шулц в ефира на френско радио.

По-рано стана ясно, че председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу изиска от службите по безопасност да направят пълна проверка на всички работни помещения и компютърни системи за наличие на електронни „бръмбари“ и прочие средства за следене. Решението от страна на европейското правителство бе взето след съобщението на The Guardian, че обект на подслушване от страна на САЩ са били 38 чуждестранни посолства, в това число Франция, Италия и Гърция. В документа, на който се позовава изданието, фигурират и посолствата на Япония, Южна Корея, Индия, Мексико и Турция.

В немското издание Spiegel се появи информация, че Агеницята за националната сигурност на САЩ са подслушвали разговорите на сътрудниците на представителството на ЕС във Вашингтон и Ню Йорк. Освен това, подслушвания е имало и в Брюксел, в сградата на Евросъюза.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s