Проф. Георги ФОТЕВ: БСП върви катастрофално надолу

Снимка: Преса– В БСП вече има сериозно притеснение от срива на доверието към тях, от загубата на обществена подкрепа.

– Нещата в БСП вървят катастрофално надолу. За такъв саморазгром ще плаща цялото общество. Много хора в тази партия разбират това. За съжаление и в живота, и в политиката има неща, които не се поправят. Доколкото познавам историята на тази партия, тя никога не е имала такъв едноличен господар. Това е смразяващо!

– Искате да кажете, че Станишев е по-голям авторитарист от Живков?

– Тази партия е имала Тодор Живков, преди това и Вълко Червенков, но това са други времена. Поведението на ръководството на БСП и на лидера й днес е абсолютно неприемливо.

– Но Станишев получи подкрепата на европейските социалисти, които дойдоха на крака, за да заявят, че застават зад него.

– Този техен форум у нас се оказа мрачна картина. И аз искам моите съграждани, всички българи да се освободят от своето провинциалистко, комплексарско чувство да мерят с ценностите на европейската цивилизация, без да си дават сметка за действителността. В София дойдоха едни хора, които или не разбират какво става у нас, или са демагози, които смятат, че могат ей така да си говорят. Знам, че на госта не е позволено да се изказва критично, но… ако това са им социалистите на Европа – тежко и горко! Ние не можем да толерираме демагози, каквито и да са те, откъдето и да идват, каквото и да правят.

– Ако Станишев си беше подал оставката, щеше ли да даде глътка въздух на Орешарски?

– Да. За съжаление Станишев гледа на Орешарски като на оръдие. Жалко за Орешарски. Той е един инструмент. Но това не го оправдава.

Проф. Георги Фотев е изтъкнат български социолог с международна известност. Автор е на голям брой научни трудове („Диалогична социология“, „Граници на политиката“, „Българската меланхолия“ и мн. др.), има публикации в 15 страни. Член е на Европейската академия на науките и изкуствата и на Българската академия на науките и изкуствата. Почетен професор на Нов български университет.

Интервю на Валерия Валева

Източник: ТЕМА http://temadaily.bg/publication/11751-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.-%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%A4%D0%9E%D0%A2%D0%95%D0%92:-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%89%D0%B5-%D0%B5%D1%81%D0%BA

Един отговор на “Проф. Георги ФОТЕВ: БСП върви катастрофално надолу

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s