Защо рипахме на „кой не скача е червен“

310403-1от Бойка Трифонова

Виждате ли тази прословута снимка от 7 юни 1990 г. ? Правена е на онзи митинг на СДС, на който се твърди, че са дошли над 1 000 000 българи. Този митинг, който запълни Цариградско шосе от Софийския университет до хотел Плиска? …

И аз бях там тогава. Облякох си единствената синя рокля, а за знаме размахвах бившата си чавдарска връзка. Не бях единствена с чавдарска връзка. Просто, дефицита от стоки тогава беше такъв, че много хора нямаха нищо друго в подходящ син цвят, освен чавдарската си връзка. А най-забавното е, че чавдарската връзка беше един от основните символи на комунизма. … Сега най-забавното е, че родените след 90-та година изобщо не знаят за нея! …

Та, аз бях там, на самия Орлов мост, с колеги от Софийския университет. Имах бебе на по-малко от месец, но оставих кърма да го хранят и отидох да протестирам.

… Срещу какво? …

63467_1241511774333_292555_n(1)Срещу какво излязохме да протестираме всичките тези хора – ЕДИН милион българи, както никога в цялата история на България? Знаехме ли срещу какво сме излезли? И защо ходехме да скачаме пред телевизията – единствена тогава, с викове „Кой не скача е червен!“ ? … И какво, аджеба, не ни беше наред, че скачахме и се събирахме, блокирахме площади, правехме барикади?… Помня как една нощ бебето ми се нуждаеше спешно от лекарство, а студентите, тогава предвождани от Емил Кошлуков, бяха барикадирали центъра и нямаше как да се стигне до единствената в София денонощна аптека на площад Ленин. Спаси ме студентската ми книжка тогава – показах я и ме пропуснаха. Беше като в американски филм за края на света: пуснаха ме на барикадата на паметника Левски и до площад Ленин ( до сегашната сграда на Булбанк, при църквата Св. Неделя ) нямаше нито една кола, само варели със запален огън и брадати барикадни типове.

И знаете ли защо протестирахме тогава?

Няма да повярвате!

scan0005Не бяхме гладни. Не стояхме на студено. Не плащахме ипотеки. Не се страхувахме от беработица. …Каква ти безработица?! Ако стоиш 2 ( ДВА ) месеца без работа те екстрадираха! О, не! Имахме всичко: евтин ток, евтини телефони ( 2ст. на обаждане ), евтин градски транпсорт – 6ст. билета, евтино парно ( 7лв. на месец ), евтин хляб, евтино мляко, най-скъпия колбас – шунката, струваше 8 лв за килограм, най-скъпата ракия 3,60, най-скъпите обувки 42лв, най-скъпия костюм 120лв, най-скъпата булчинска рокля 250лв, най-скъпия кашкавал и сирене 3 и нещо… Децата задължително участваха в две извънкласни занимания : спорт или изкуство – БЕЗПЛАТНО, получаваха учебниците си безплатно, лечението беше хем задължително, хем безплатно, детската кухня струваше 70ст., най-скъпата кифла – 15ст., вафла Мура – също. Минималната заплата беше 120лв, средната 250. При разходи 5 лв. ток, 7лв. парно и 3лв. телефон, държавен наем 11лв. При цена на тристаен апартамент 11 000лв и нова кола 5 000лв. Престъпност нямаше, вратите ни бяха с дръжки отвън и отвътре и просто не ги заключвахме.

Beron i PasiИ защо скачахме, знаете ли? Какво ни липсваше тогава? Гладни ли бяхме? – Не. Студувахме ли? – Не. Мизерствахме ли? – Не. Имаше ли бедни пенсионери? – Как бе – ми те спестяваха цялата си пенсия и бяха най-богатите хора в държавата! Вдигаха къщи за себе си и децата си на по три етажа с обзавеждането! …

Да ви кажа ли защо един милион души се събрахме на Орлов мост на 7 юни 1990 г.?

Колкото и да е странно, но моето поколение е забравило отговора. 🙂

scan0009(1)Искахме корекомски стоки! Искахме телевизори Сони, дезодоранти Фа, бонбонки Тик-так, шоколадови яйца Киндерсюрприз, дънки „Райфел“, парфюми „Маскюлен“. Е за тва беше цялата дандания! България ни даваше всичко от първа необходимост, но не ни стигаше. Тоалетната хартия се явяваше инцидентно ,веднъж на 6 месеца. Верото – и то. Да не ви казвам за дамските превръзки каква рядкост бяха… Да, имахме евтин хляб, месо, сирене, кашавал, олио, ракия. Ама бананите и мандарините ги виждахме само по Нова година и само по кило на човек!

Ей заради тези глупости отидохме да подкрепяме измислената от нищото партия СДС!

mironosets_3Ако някой ви каже, че в цялата работа има световна конспирация и невероятен политически замисъл, не му вярвайте!!! Беше си чисто пуберитетска изцепка срещу авторитарната закрила на Партията. БКП така се беше взела насериозно, така се беше загрижила кой и как точно да добрува, че не даде на народа си да порастне и да узрее. Народът ( и това все още се вижда ) се научи Тато да му мисли какво ще работи, какво ще яде, как ще я кара. В един момент тоя народ рипна, чисто пубертетски, да иска дънки и шоколади Тублерон, ама Тато се инатеше, че е важно тока и парното да са евтини. Кой 18-годишен пубертет се интересува колко е тока и парното, като му е по-важно какви са му дънките?!… Ето така стана , че отидохме да скачаме за СДС! Самото СДС не беше по-зряло и по-умно от нас!

Защото, какво като един Министър Председател е бил сменен с друг Министър Председател? … Сега това нормално ни се случва през 4 години и няма сътресения. Нормално ли е, когато един МП се смени ,изведнъж, всички предприятия да спрат да продават?!… Да се въведе купонна система?!… Да се източи язовир Искър?!… Да се въведе режим на водата?!… Да се въведе режим на тока?!… Да няма мляко за бебетата?!…Да изчезне полицейския контрол?!… Да изчезне правосъдието?!… Нормално ли е това?!…

mitingАко смяната на Тодор Живков с друг човек беше наистина планирана от гениален мозък, било той и Злонамерен Гениален Мозък, щеше да има някакъв ред, някакъв промисъл… А то – настана хаос до ден днешен!

Ако имаше Някаква Нечия Смислена идея, просто щеше да е достатъчно да се отворят пазарите и границите. Само толкоз! Да можем да си купуваме великите дънки и шоколади, да можем да идем до Париж. Нищо повече. Ние скачахме само за това!

Имахме си и домове, и работа, и топло, и телефони, и пенсии, и всичко. Искахме само малко повече стоки и малко повече свобода да пътуваме.

Сега какво имаме?!….

Реклама

15 отговора на “Защо рипахме на „кой не скача е червен“

 1. Всичко хубаво, само дето този процес беше замислен отвън, организиран отвън, платен отвън и закрилян отвън.
  Поради всичкото това съм Южна Италия и често газя върху мандарини и портокали, мечтаеш да съм си в България.

 2. Хорааа, не виждате ли, че тази жена се будалка. Или по-точно, тя е искала тъблеронче и за това е скачала. Може би има още много такива, но истината е, че ни беше скалъпен сценарий по буквар. И аз ходих и скачах цели 6 месеца и накрая усетих, че нещата са гнили. За мен има два пъти 9ти септември. На първия 1944 г. вземат властта, а на втория вземат парите. Погледнете, кои са милионерите, бивши партийни комсомолски и безпартийни комунисти. Но, ние сме си виновни, бавно загряваме и не сме задружин, нямаме „граждансокото самосъзнание“, както се изразяват някои.
  Не се хващайте на въдиците на такива рибарки, те просто мътят водата. Давайте напред, да успеем по някакъв начин да се обединим и да се преборим с партийната номенклатура.

 3. Поредната платенка или (още по-страшно) зомба. А зомбирането е най-страшната черта на комунизма, той те изпива и те напълва със себе си. След това зобмираният загубва всичките си човешки усещания и дори в момента на собствения си разстрел умира със сияйно лице – „За Родину, за Сталину“. Да си спомним Оруел… Виждаме поредната жертва на блестящото манипулиране на нашата посткомунистическа действителност, която комунистическите десистски манипулатори ни я представят за демокрация. Явно за авторката митингуването през деветдесетте не е довело до необходимото пречистване на съзнанието от комунистическите пропаганди в степен поне да се усеща кое е реална демокрация (нужно ли е да се споменава къде) и кое манипулация ( в зомбираната ни татковина).

 4. Манипулативна статия! ЕТО ТАКА СЕ ПРЕИНАЧАВА ИСТОРИЯТА!!!

 5. Имаше евтин ток, дето беше на режим. Имаше коли, но не за всички и не веднага. Хората имаха пари, но изкарани по втория начин. „Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим.“ Не е измислено през 1995. Тази добра държава, ти определяше, каква музика можеш да слушаш, какви книги можеш да четеш и как трябва да се обилчаш. Евтините хранителни стоки… да, по принцип ги имаше, но беше трудно да ги намериш в магазините. Както и почти всичко друго. Трябваха връзки. И като беше толкова хубаво, защо някой не ми обясни защо хората с риск за живота си бягаха през граници или се записваха за екскурзии до Куба и самолета продължаваше празен от Торонто. Не си спомням да имаше наплив от пролетарии от западна Европа към соц. блока. Хората искаха да напуснат, не искаха да идват в този рай на земята. Чудно защо ли?

 6. Повърхностно малоумие. Все още такива хора има много в страната, затова 23 години не можем да излезем от батака.

 7. Има верни неща , но има и доста глупости . Трудно ти е да повярваш , но коспирация имаше , другарят/господин Горбачов си изигра ролята на троянски кон , взе си парите и … другото го знаем (уж) .

  • Това са брътвежи на болен мозък. Нямало бедни пенсионери през соца! Глупости! Баба ми беше с 35години трудов стаж,държавен служител с висше образование и получаваше 62лв пенсия! Не можех да повярвам! А имаше хора и с по-ниски пенсии. Студувахме като кучета, защото имаше режим на тока и печки и парно всичко беше на ток. 250лв беше максималната заплата за „обикновени хора“, която се достигаше в края на кариерата. Повече взимаха само „богопомазани“. За кола се чакаше 10-12 години и то само соц. Москвич, Трабант или Лада, с по-малко чакане скапан Полски фиат за 2пъти повече пари. В същото време от ЦК си радаваха Мазди по 6000лв.
   Обувките хич не бяха по 42лв, а струваха по една заплата хубавите, а булчинските и абитуриентски рокли и костюми минаваха 500 и гонеха 1000. Един кожух беше 700лв(*3 заплати) и то с връзки, едно мъжко яке 200-250(една заплата). Да следваш в чужбина беше почти невъзможно – трябваше да си с успех 6,00 и пак някой комсомолец с успех 3,14 можеше да се вреди вместо теб.

 8. Това публикувано мнение е просто недоразумение или непознаване на истинската ситуация в целия комунистически блок. Как така само за два месеца изпопадаха всички комунистически режими в Европа? Ей така, защото на всички им се искало да има шоколад и портокали?Глупости на търкалета, а ми се ще да кажа и нещо друго за скачането. В началото на прехода не е имало скачане „кой не скача е червен“ , тогава крещяхме „долу чл. първи“, защото той циментираше комунистическата система на върха на управлението. Кой не скача е червен го родиха отрепките на Иван Костов, Надежда Михайлова и Евгени Бакърджиев под формата , да се стоплят протестиращите, защото температурите бяха доста под нулата. Ние, българите , искахме сриване на комунистическата система и съд за предателите на България, искахме международен наказателен съд за комунистите по силата на същия принцип по който бяха съдени нацистите на Хитлер, което за голямо съжаление, международните институции не възприеха и резултатите ги имаме днес – най-брутална и нечовешка система, комунизма запази хората си и те днес са най-богатите и посрещани от западните държави български държавници в лицето на предишното и сегашното правителство и президенти и председатели на народното ни събрание. Срам и резил за хора, които не успяват до ден днешен да разберат истинската причина за днешното ни състояние.

  • Ами защо сега не протестираш да осъдим мутрите,които разсипаха България?Не ти стиска май!Схемата не се променя,както са завладели америка – лъскави дрънкулки и огнена вода……

 9. Те ти желаната свобода- черно иго!!! Ще поеме ли някой отговорност за това???

 10. Не мога да те разбера,нещо……Ти ако си протестирал затова,за което пишеш си е за твоя,но за жалост не само твоя сметка.Много от хората бяхме наясно за какво протестираме,и то е толкова просто,нарича се СВОБОДА.!А поради това,че такива като теб са искали и искат Тоблерони,донякъде не вървят нещата.Цялата работа е в това,че хората трябва да протестират,знаейки за какво!?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s