Руската ракетата със спътник ГЛОНАСС се взриви веднага след старта си (и видео)

CryoSat 2 launch by DneprРакетата-носител „Протон-М“ с три руски спътника не успя да напусне Байконр и падна на земята 15 секунди след старта си.

Стартът на ракетата-носител „Протон-М“ с трите навигационни космически апарата „Глонасс-М“ се предаваше пряко в ефир от телевизия „Россия 24“ и на сайта на Роскосмос. На 10-та секунда от излитането си ракетата внезапно промени траекторията си, избухна в пламъци, падна на територията на космодрума Байконур и се взриви.

Една от вероятните причини е загуба на устойчивост: ракетата първоначално се наклони на едната си страна, после на другата. Причините: отказ на системата за управление или проблеми в двигателя.

„Съдейки по всичко, автоматиката фиксира отказ, но не изключи двигателите, за да изведе ракетата по-далеко от мястото на старта“, – заяви източник на агенция „Интерфакс“ от Байконур.

Както съобщава агенцията, всички специалисти, намиращи се в бункера на стартовия комплекс, са живи.

В момента Министерството на извънредните ситуации на Казахстан оценяват степента на опасност от ситуацията. „В ракетата има силно отровно вещество. Не е изключено да се наложи евакуация на населението. В момента се следи посоката на вятъра и т.н.“, – съобщи източник на агенция Интерфакс.

Русия използва за навигация 23 активни спътника, още четири има в резерв, а един – за техническо обезпечаване. Един от активните апарати, обаче, по неизвестни причини е спрял да предава сигнал към Земята.

Един отговор на “Руската ракетата със спътник ГЛОНАСС се взриви веднага след старта си (и видео)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s