Мурси вече не е президент на Египет

1011338_10151702064749271_1549659330_nЗа временен управляващ на Египет е назначен председателят на Конституционния съд

Армията на Египет уведоми Мурси, че той вече не е президент на страната. Военните решиха това след неуспешните опити да го убедят да подаде оставка доброволно, предаде РИА Новости.

Как Египет се озова в политическа криза

Вътрешнополитическата ситуация в Египет се изостри на 30 юни след началото на масовите протести против управлението на президента-ислямист Мухамед Мурси, който управлява вече година. Протестите на привържениците и противниците на Мурси периодично прерастваха в сблъсъци.

947086874Защо египтяните са недоволни от президента си

Опозицията, представена от няколко политически групировки и многобройни младежки движения, обвинява Мурси, че властта в страната е монополизирана от „Мюсюлмански братя“, чийто представител е самият президент. Мурси е упрекван за неизпълнение на предизборните си обещания и неумело управление на страната, което, според критиците му, „се е превърнало в причина за икономическата и политическата криза в Египет“.

На 3 юли органите на безопасността в Египет съобщиха, че на Мухамед Мурси и на представителите на ислямистките кръгове, които управляват държавата, е забранено напускането на страната. Според източника, забраната е свързана с предполагаемата съпричастност на Мурси и неговите съратници с бягството на затворниците-ислямисти през 2011 г.

947388415Какво ще се случи в Египет

Владимир Евсеев, Директор на Центъра за обществено-политически изследвания: „Ако не беше армията, ситуацията в египетското общество би била значително по-лоша. В момента не виждам фигура, която би могла да осъществи военен преврат. Потенциалът на военнике не е изчерпан. Докато тази сила съществува в Египет, има надежда, че в страната няма да настъпи хаос“.

Доктор на историческите науки, проф. от МГИМО Александър Вавилов: „От днес в Египет би трябвало да последва период на нестабилност. Няма сила, която би могла да мобилизира около себе си голяма част от населението, а след революционните призиви е време египтяните да запретнат ръкави и да започнат да работят“.

„За да се вземат ключовите решения от компетентни хора, трябва да се научим да избираме тъкмо такива хора“

Коментаторът на РИА Новости Дмитрий Косирев: „Какво пречеше на египетските военни да назначат правителство от компетентни хора за тези 16 месеца, в които те бяха на власт преди избирането на Мурси? Сега, когато египетският президент взе милиарди долари от арабските си съсеси (и с презрение отхвърли заеми от МВФ), няма управление, което да успее да ги върне“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s