Минало незабравимо: Павлова призна – при Плевнелиев МРРБ губи дюните при „Корал“

100501Министър Лиляна Павлова призна, че през 2010 г. регионалното министерство „пропуснало“ да оспори в съда разрешенията за строителство на „Корал“ заради невнесена държавна такса от 20 лв.

По това време министър бе настоящият президент Росен Плевнелиев, а заместник му беше самата Павлова. Тази сутрин БГНЕС разпространи разследването на Биволъ, в което се разкри поредната схема на управляващите за застрояването и на последните дюни по българското Черноморие. Днес Регионалното министерство обяви издадените разрешителни за строителство в къмпинг „Корал“ за незаконосъобразни, но Павлова побърза да поясни, че „инвеститорът може да актуализира плановете за строителство и да ги внесе за ново разглеждане“.

В последните дни на 2012 г. Община Царево е подписала строителни разрешения, даващи зелена светлина за превръщането в огромен ваканционен комплекс на един от последните оцелели дюни плажове по Черноморието ни – „Корал“. Практиката най-скандалните посегателства срещу българската природа да се извършват непосредствено около Коледа и Нова година е спазена, се казваше в анализа на сайта. Разрешенията са две и са издадени на името на испанската фирма „Ибердрола Инмобилиария“, която е последният собственик на 120 дка земя на първа линия северно от Лозенец.

До това се стига, след като МРРБ загуби всички дела, които водеше срещу издадения ПУП на Община Царево. Причината за загубата е невнесена съдебна такса от 20 лв. Когато МРРБ завежда делата, за държавните имоти отговаря бившият зам.-министър на МРРБ Екатерина Захариева. Сега тя е началник на секретариата на президента Плевнелиев. Казусът с тези разрешителни е толкова очевиден, че МРРБ би спечелило 1000% при нормално процесуално поведение, коментират юристи. За да не спечели делото и да не накърни интересите на олигарсите, МРРБ избира елегантен начин да загуби като не внася 20 лева такса за обнародване.

Съдът предупреждава в продължение на 2 месеца МРРБ и Плевнелиев, като жалбоподател, че невнасянето на нищожната такса, ще доведе до прекратяване на цялото дело. Срещу въпросните невнесени по дело – 20 лв. стои залогът на над 40 000 000 евро пари, получени при продажбата на 130 дка обществен терен на първа линия върху дюните на приказния плаж „Корал“.

Така наречената „сделка Корал“ е една от най-големите далавери на българския преход, като конкретен бенефициент от нея е сегашния бургаски кмет Димитър Николов, член на ИК на ГЕРБ. За злоупотребите има документи и свидетелства, но всички опити да се започне досъдебно производство по случая срещнаха твърд отпор в Окръжна и Апелативна прокуратура – Бургас.

След серия от фиктивни препродажби на земята през подставени фирми, в крайна сметка, тя е джиросана на испанската фирма „Ибердрола имобилария“, за невероятната цена от 400 Е/м2, а печалбата на Димитър Николов и компания е над 40 000 000 евро от търгашеството. Точките от договора за инвестиции между купувача и община Царево не са спазени. Сбъдват се най-лошите прогнози на общински съветници, за една огромна измама, в която общественият интерес сериозно е пострадал, в замяна на група хора, които са се превърнали в милионери, заграбвайки публично имущество. Всички жалби до Прокуратурата и предизвиканите разследвания са прекратени в Бургас. Свидетелите са заплашвани, а опитите за корумпиране на магистрати срещу имущество и пари са емблематични.

Докато общинската земя носи невероятни облаги на бизнесмените зад „Витатур инвест“, МОСВ изведнъж решава да заличи защитената зона „Блатно кокиче“, което вирее единствено на въпросния плаж до къмпинг Корал. Това е едно от най-прекрасните места по крайбрежието ни, което може да се равнява на Ривиерата, но с много по – хубав и удобен плаж. За да бъде унищожено защитеното в Червената книга блатно кокиче, през пролетта на 2010 г. „инвеститорите“ вкарват багери и зариват коритото на близката рекичка, за да пресушат лонгозната гора. Въпреки жестоката природна рана, кокичето продължава да вирее. Независима експертиза, направена от най-големите експерти ботаници, начело със световния специалист н.с. I ст. Чавдар Гусев, доказа, че рядкото растение все пак е живо. Това е неоспорим знак, че е престъпление върху дюните да се излива бетон.

Междувременно, главният режисьор на сделката Димитър Николов, еволюира от лидер на СДС, в лидер на ГЕРБ, превръща се в любимец на Бойко Борисов и е избран за кмет от новата партия. Доказаните информации, че Николов е дългогодишен контрабандист, осъждан за нелегален трафик на сухо мляко от ОНД в България не смущават Борисов, пише още Биволъ. „Ефектът е точно обратният – с тъмното си минало активистът печели точки и Бойко го прави дори член на ЦК на партията си. Следствените и прокурорски дела срещу фирмата на Николов, активни към датата на встъпването му в кметски мандат, са прекратени. Той не е обикновен следствен, а политически гаулайтер на управляващите по Южното Черноморие“, се казва още в публикацията. /БГНЕС

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s