Кървавият урок на Египет

cq5dam.web.1280.1280.jpegВ Кайро стрелят по демонстрация на ислямисти, не по-малко от 50 човека са убити. Военните действат решително и бързо, но армията до момента не успява да сформира коалиционно правителство, което да смени Мурси и „Мюсюлмански братя“. Египтяните усвоиха урока си – „Мюсюлмански братя“ сами не могат да управляват страната, но трябва да се разбере, че и без „Братята“ нищо няма да се получи, пишат средствата за масова информация.

4a8792cf4ffa5dbb06b1824ab04f4a13Кръвопролитията увеличават до безкрайност пропастта между обикновените египтяни, пишат Бени Хабард, Карам Фахим, кореспонденти на The New York Times. В столицата на Египет не утихват народните вълнения, в понеделник там стреляха по демонстрация на ислямисти.

b3f7572bfed4d01259b188f7d495cc10Може да се очаква, че щурмът, започнат от армията рано сутринта в понеделник и костващ, най-малко, 54 човешки живота, ще застави египтяните да се обединят в мъката и яростта. Всеки от враждуващите лагери твърди, че САЩ помага на опонентите им, се казва в статията.

„Взаимните обвинения все по-силно помрачават въстанието, а някога хората тук масово се обявяваха за привърженици на плурализма“, – отбелязват журналистите. Например, Ваелем Али, сътрудник на туристическо бюро смята, че Египет може да излезе от политическата криза, ако се затворят критически настроените към праителството телевизии, а лидерите на „Мюсюлмански братя“ бъдат вкарани в затвора, както и да се забрани действието на партията им.

120213_135014_26044_33Народът на Египет е поляризиран повече от когато и да било, твърди кореспондентът на Los Angeles Times. Военните се опитват да вкарат ред, но страната все по-дълбоко потъва в хаос.

В понеделник повече от 50 човека бяха убити, когато армията и полицията откриха огън по седящата стачка по веме на утринната молитва. Протестиращите призоваваха към освобождаване на ислямисткия президент Мухамед Мурси – военните твърдят, че са реагирали на „терористичната групировка“, въоръжена с огнестрелно оръжие и „коктейли Молотов“. „Объркани, но не парализирани от насилието, ислямистите веднага призоваха към национално въстание“, – пише авторът на статията Джефри Флайшман.

Армията до момента не успява да сформира коалиционно правителство, което да замени Мурси и „Мюсюлмански братя“, а без това, според критиците, армията може да действа само в качеството си на наказателен отряд, се казва в статията.

cairo22_03647000Действията на военните в понеделник сутринта биха могли да сближат двата ислямистки противника – „Мюсюлмански братя“ и ултраконсервативната салафитска партия „Нур“. Последната застана против „Мюсюлмански братя“ миналата седмица и се присъедини към коалицията на светските и религиозни партии, които искаха свалянето на Мурси.

Сблъскала се с нарастващия натиск от страна на ислямисткия лагер след убийствата, „Нур“ излезе от преговорите за сформиране на временно правителство. Това може да консолидира силите на ислямистите и да нанесе вреда на опитите да се стабилизира страната, се казва в статията.

„Египет, кървава крачка назад“ – така е озаглавена статията в The Washington Post на официалния представител на движение „Мюсюлмански братя“ Гехад Ел-Хадад. Според думите му, не бива да се отрича, че в петък противниците на Мурси са нападнали първи привържениците му. Полицията не се намесила.

12 ф1_0На 9 юли военните отново стреляли по тълпата с бойни патрони. Десетки са убити, стотици са ранени, твърди авторът, отделяйки главните, според него, факти.
1. Армията оправдава насилието със същите доводи, които по-рано употребява режимът на Мубарак.
2. Репресите започват от първите секунди на преврата
3. Мурси не е санкционирал използването на сила срещу протестиращите.
4. Западът способства за хаоса. „Не може да наречете себе си неутрален, когато оправдавате и финансирате военен преврат против избрания президент“, – пише Ел-Хадад.
Египет днес се  гмурка в тъмните времена на насилието, опит да се унижи човешкото достойнство, завършва авторът. „Това не е просто военен преврат, това е кървав преврат“.

2011-01-01T135948Z_1456805273_GM1E7111ETN01_RTRMADP_3_EGYPT_50fad3b705Както пише коментаторът на немското издание Tageszeitung Карим ел-Хавари, египтяните усвоиха урока, че „Мюсюлмански братя“ сами не могат да управляват Египет – сега египтяните трябва да разберат, че и без „Братята“ страната не може да бъде управлявана.

„И двете страни се смятат за жертви на пуч, други смятат армията за спасител на нацията. Тези, които протестираха в последно време против Мурси, призовават сега към „скъсване на всякакви връзки“ с „Мюсюлмански братя“, – разказва ел-Хавари, отбелязвайки, че „те са два милиона“. „Братята“, на свой ред, вече придобиха собствени мъченици и сега вече сами призовават към въстание.

Най-големият проблем, подчертава авторът на статията, се заключава в това, че „в страната няма легитимна власт, нито каквато и да е държавна структура, способна да преустанови спиралата на насилието“. Армията автоматично отпадна след свалянето на Мурси и разстрела на демонстрантите.

egypt_electionsТози, който застане начело на държавата „при всички положения ще получи неуправляема страна“, – предполага авторът. „Преди няколко дена все още имаше надежда, че в близко време в страната ще има президентски избори, сега вече е трудно да си представим следното: как египтяните ще стоят на опашка, за да гласуват и то без да се избият помежду си.

Политическите организации, свързани с „Мюсюлмански братя“ вече над 30 години водят кампании в Близкия Изток под лозунга „С ислям към прогрес!“, пише в  Le Figaro Рено Жирар. Под това знаме те побеждават националистическите, социалистическите и светските режими, установени там след деколонизацията.

42b08687214e7222e6dbd8959e4b7f98От момента на основаването си през 1928 г. „Мюсюлмански братя“ работят върху опозиционния си образ. Честни и милосърдни, те успяха да убедят населението (главно необразовано и много религиозно), че те са истинските слуги на Всевишния. След свалянето на режимите в Тунис и Египет „Братята“ спечелиха изборите, защото бяха единствената организирана сила и моралният им облик изглеждаше безупречен.

С какво те така бързо предизвикаха ненавистта на масите в Египет?

Преди всичко, виновна е крайната некомпетентност в икономическата сфера. „Страната не бива да се управлява като палатка на базар, – посочва Жирар. – В съвременния свят съществуват такива понятия като добавена стойност, платежен баланс…Правителство, което не разбира за какво му се говори, няма никакви шансове да стабилизира икономическата обстановка“.

ad17bfc0c90c502a13389abce79c29daВторо, „Мюсюлмански братя“ не желаят да разбират всички значения на думата „демокрация’, продължава авторът. Те забравиха, че само победата на изборите не е достатъчна за построяването на законова държава.

Участието на ислямистите в управлението на мюсюлманските страни доведе до печални резултати, прави извод авторът. „Да се управлява от името на Бог е илюзия, – твърди той. – В действителност съществува само управление на хората“. „Мюсюлманският свят не може да постигне хармонично политическо и икономическо развитие, докато не се откаже от „правителството на Бога“ и не превърне исляма в лична работа на всеки един от нас“, – прави извод Жирар.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s