Андрей Райчев: Българите не искат капитализъм, те имат нужда от остро ляво, а не от БСП

Снимка: Вести

Снимка: Вести

– Протестиращите казват: Долу всички

– Това е най-ранната фаза на идеята. Тук се съчетава огромен антикапиталистически патос. Българите не искат капитализъм. Но никой от тях не смее да произнесе това.

– Смятате, че това е едно от най-големите табута?

– Това е най-голямото табу. Значи те казват: Нашето не е истински капитализъм. Пробутали са ни някакво менте. А това е истински капитализъм. Тяхното, западното, е укротен капитализъм. Западният човек има гигантско оръжие срещу капитализма. Има синдикат, най-малкото, има потребителска кооперация и хиляди дребни НПО-та, които смекчават свирепостта на капитализма. Капитализмът е свиреп звяр. Той е тигър. Едно му подстригва ноктите, друго му изтъпява зъбите, трето му намалява шарките. Западният капитализъм е укротяван стотици години, особено активно – през последните 50. И е доста укротен.

– Нашият капитализъм е ужасно неукротен. Хората отказват да мислят, че проблемът им е от капитализма, те мислят, че проблемите идват от отклоненията от капитализма. Това е главният парадокс, който виждам. Те мислят, че кражбите им пречат. Кражбите са нищо в сравнение със самата експлоатация. Никаква кражба не е това, че той взима 300 лв. Това е просто неговата неспособност да станат 600 лв. Но не през държавата, не като махне Бойко Борисов. Да отиде там, да застане пред входа, да направи стачка, другите да са солидарни с него и да му направят заплатата 600 лв. Това е начинът. А той се мъчи да свали Бойко Борисов, така че заплатата му да стане 600 лева. Това няма да стане.

– Но доверието към левите партии в България не се увеличава толкова видимо.

– Четири пъти българите казват: Искам нов проект. 1990-та, 1997 г., 2001 г., 2009 г. Сега е пети. Те изгонват целия парламент, всичко дотогава, и слагат съвсем нови хора. И четирите пъти. Искането за нови хора изобщо не е ново. При Великото Народно събрание, когато комунистите паднаха, всички бяха изметени – 99%. 1997 г. парламентът беше 60 % нов. 2001 г. Симеон нямаше нито един човек, който да е бил депутат един ден. Бойко Борисов доведе съвършено нова партия. Четири пъти сменят всички. Кой е общият знаменател на тези четири пъти? Десен проект. И четирите пъти те търсят на дясно изхода. И СДС, и вторoто СДС, и Симеон, и Бойко. И сега пак искат дясно, а им трябва ляво.Хората казват: Не може повече така, дай… и тук следва десен текст. А дясното ги мъчи. Те имат остра нужда от остро ляво. А това с БСП няма как да стане.

Източник: OffNews
http://offnews.bg/index.php/176814/andrej-rajchev-balgarite-ne-iskat-kapitalizam

11 отговора на “Андрей Райчев: Българите не искат капитализъм, те имат нужда от остро ляво, а не от БСП

 1. Реална корекцияна капитализма може да стане само с неговата ликвидация! Никакви леви реформи в рамките на капитализма няма да направят нещо различно!

 2. ЛОШОТО на нашите капиталисти че гонят максималната печалба на всяка цена докато по цял свят се борят за от 8 до 10 процента печалба тука говорим за много повече!! При изкупна цена на домати 20ст стигат на пазара в пъти по скъпи!! С всички стоки е това и с месо и с мляко и с всичко – десетки прекупвачи и далавераджии дистрибутори печелят буквално от нищо……

 3. необходимостта от лична инициатива ги плаши до смърт….имам един приятел който е богат човек и много мижитурки му завиждат и го мразят…но колко от тях знаят че той няма почивен ден от години и спи по 3 до 5 часа на денонощие……!??

 4. Не искам социализъм и капитализъм, искам дрога и стаф да друсам!

 5. Браво Райчев!Много смел анализ.Ние нямаме нужда от див капитализъм, защото той не произвежда нищо добро за обикновените хора.Запада ни пробута най-лошият модел на капитализма при който обществото няма защита срещу неговата алчност.Ние знаем,че той е ненаситна ламя която поглъща всичко,хора и съдби та дори и цели дяржави както стана със България.

 6. Аз не искам комунизъм,Комунизъм Социализъм и фашизъм, са нещата които са донесли най много страдания на хората през последният век.Не искам България да заприлича на Северна Корея където хората нямат нито права нито храна. Нито пък на Китай където хората имат храна но нямат свобода

 7. Не искам остро ляво. Стига крайности, трябва да се действа според случая, а не да се следва сляпо някаква идеология.

  • Искаш да приличаш на Нигерия и Ботсвана – там нямат нито храна, нито свобода. Искаш банани, но нямаш пари да си купиш. Говориш клишета, просто така – лаф да става. Говориш , че Северна Корея няма какво да ядат, но сравни тази страна с България през картите на Гугъл и едва ли ще ти се понрави това, което ще видиш. Не мислиш, защото, ако се замислиш, че видиш, че въобще не живееш добре и нищо не е в полза на капитализма.

 8. Аз произнасям това: не искам капитализъм, не искам експлоатация, консумизъм, пошлост, алчност , китайски боклуци , не искам ЕС, НАТО, международните еазбойници наречени инвестИтори…НЕ ИСКАМ КАПИТАЛИЗЪМ !

  • Стефания, на твоето мнение съм! Ислед като каза какво не искаш, ще кажа какво искам аз!Аз искам държавници! Искам статус на нормален гражданин! Искам да не се срамувам, заради некадърността на някой ! Искам да се чувствам тук и сега Българка! Искам си Родината! Искам сигурност! ….Вероятно и ти, Стефания искаш същото!? Искаме го всички!…И аз съм сигурна, че ако не днес,то един ден ще го направим!!!ЗАЩОТО ИНТЕЛЕКТЪТ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ИМА НУЖДА ДА УЗРЕЕ ОЩЕ!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s