Латинска Америка отзова посланиците си от Европа, сърдити от инцидента с Моралес

822Президентите на страните от Латинска Америка взеха решение да отзоват посланиците си от Испания, Франция, Италия и Португалия, заради инцидента със самолета на боливийския лидер Ево Моралес, на когото бе отказано да прелети над редица европейски страни, заяви Министърът на външните работи на Уругвай Луис Алмагро.

Своите посланици отзовават държавите, които влизат в МЕРКОСУР – общият пазар на страните от Южна Америка, в рамките на който икономически и политически договори са подписали Аржентина, Бразилия, Уругвай, Парагвай и Венецуела. Решението на лидерите на МЕРКОСУР получи популярност чрез декларацията от срещата на най-големия търговско-икоомически блок на региона, проведена в Монтевидео.

Участниците в срещата взеха решение да отзоват посланиците си от Испания, Франция, Италия и Португалия, за да връчат след това протестна нота и да изискат обяснения за действията на западноевропейските държави по случая. Държавните мъже също се договориха да подкрепят обръщението на Боливия към Върховния комисариат на ООН по правата на човека във връзка „с дълбокото нарушение на правата на президента Ево Моралес“, а също и да проследят хода на последващите събития.

Припомняме, че на 2 юли самолетът на боливийския президент извърши принудително кацане във Виена, защото Испания, Италия, Франция и Португалия му забраниха да лети над териториите им. Испания разреши полет над територията й само при условие на претърсване на самолета. В резултат на решението на западните държави бе извършено принудително кацане в столицата на Австрия. Там делегацията начело с президента на Боливия Ево Морален престоя почти 14 часа. Делегацията бе многократно приканвана от страна на посланика на Испания в Австрия да представи доказателства за отсъствието на борта на самолета на Едуард Сноудън.

2 отговора на “Латинска Америка отзова посланиците си от Европа, сърдити от инцидента с Моралес

  1. Такава наглост трябва да бъде наказана.Еврейските американски щати имат подкрепата и на европейските ционистки правителства към които беше и нашето на Борисов.

  2. Ами колективния европейски държавно-политически идиотизъм явно е приел патологична форма, щом колективно се отказва полет на самолета на президента на суверенна държава, като същия се приравнява до терористичен обект. Няма да е далеч времето, когато именно страните от Латинска Америка и Азия колективно ще „прескочат“ Европа и САЩ. Ако Европа и САЩ не запалят света за трети път, на принципа „След нас, потоп!“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s