Междуособна война между сирийските метежници

SYRIA-CRISIS/Между подразделенията на Сирийската свободна армия и ислямистите, свързани с „Ал Кайда“, в няколко региона на Сирия продължават въоръжените боеве, пише вестник „Комерсант“.

„Светът днес“ припомня, че в Сирия воюват раздробени групировки. Отдавна вече не е тайна, че тези групировки често се избиват помежду си, както това се случи в Ел- Кусейр, когато ислямистите на постигнаха консенсус и започнаха стрелба един срещу друг.

Най-сериозният инцидент, както отбелязва изданието, е в северо-западната провинция Идлиб, където ислямистите атакуваха оръжеен склад на територията на щаб-квартирата на Свободната сирийска армия. Нападението над оръжейния склад е дело на ориентираната към „Ал Кайда“ групировка „Ислямистка държава в Ирак и Ливан“.

Всичко това увеличава заплахата от употребата на оръжие от страна на радикалните метежници, което САЩ и Европа се канят да доставят в Сирия.

Представителят на Свободната сирийска армия Луай ал-Мокдад, отговарящ за връзките със средствата за масова информация, признава сериозността на конфлакта с ислямистите.

„Те имат конкретен план за убийството на нашите лидери. Ние не искаме да губим основната си цел и да воюваме с тях. Но ако те продължават да проливат кръвта на хората ни, а това вече се случва, то ще ни се наложи да се сражаваме с тях“, – цитира Луай ал-Мокдад „Комерсант“.

Миналата седмица ислямистите убиха Камал Хамами, командващ отрядите на Свободната сирийска армия. Привържениците на Хамами са сигурни, че убийството е организирано от Абу Айман ал-Багдади, полеви командир на „Ислямистка държава в Ирак и Ливан“ в този район.

След сблъсъците с ислямистките лидерите на Свободната сирийска армия се обърнаха към страните на Западна Европа с молба да ускорят диалога около доставката на оръжие.

„Светът днес“ припомня, че нападението на екстремистите над склада на Свободната сирийска армия подлага на съмнение изявленията на умерените полеви командири, че полученото от американците и европейците оръжие ще се намира под надежден контрол и няма да попадне в ръцете на радикалните групировки.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s