Николай Слатински: проф. Андрей Пантев е ретрограден реакционер и болшевик

 

slatinski2Въпросът, зададен от проф. Андрей Пантев е абсурден

  Един сравнително стойностен историк и в голяма степен почтен човек като проф. Андрей Пантев, задава абсурдния въпрос защо нямало протести пред къщите на олигарсите…

По принцип противниците на протестите трябва да се разберат какво в протестите не им харесва. А така:
– едните казват, че протестите били с твърде конкретни искания, а другите – че били с твърде общи искания;
– едните казват, че протестите били твърде спонтанни и наивни, а другите – че били твърде планирани и платени;
– едните казват, че протестиращите били безделници и лентяи, а другите – че протестиращите били от високо платени офиси и успели в живота хора;
– едните казват, че тези протести нямат край и ще ескалират, а другите – че тези протести скоро ще се изтощат и ще се „спихнат“;
– едните казват, че тези протести няма как да успеят, а другите – че тези протести са контрареволюция, която ще отрече легитимния народен вот;
– едните казват, че сега не е време за протести, а другите, че трябва да се протестира пред сградите на олигарсите.

Но думата ми беше за проф. Андрей Пантев.
Странно е интелигентен и мислещ човек, още повече историк като него да говори чист проба – с извинение – нелепици!
Та проф. Пантев най-добре знае, че се протестира там и срещу тези, където и от които се изработват решенията – при демокрацията това са институциите на законодателната и изпълнителната власт.
Проф. Пантев най-добре знае, че се води борба срещу причините, не срещу последиците, срещу дълбоките болестотворни причинители, а не срещу външните проявления на болестта.   Ако бъде променен – чрез институциите и законите – този порочен режим, ако съдебната власт бъде накарана да престане да демонстрира нагъл отказ от правосъдие и брутално нежелание да осъжда корумпирани политици и магистрати, тогава ще се променят и съзадените механизми, при които страната се управлява задкулисно от олигарски-плутократи (1%) и обслужващата ги прослойка политици, медийни босове, икономисти, финансисти и висши ченгета (9%).
А така проф. Пантев какво предлага – протестиращите да гонят Михаля пред скъпите сгради на олигарсите, да обикалят като тълпа около свръхлуксозните квартали с ултрависоки мерки за сигурност, в които обитават печелившите от наложената политическа система и от циментирното и възпроизвеждащо се статукво??
Или проф. Пантев зове негласно към насилие, препоръчвайки протестиращите да се правят на нова жакерия, на нови лудити, на нови хайдути или на нови озверели болшевики, крещящи в революционен транс „Граби награбеното!“, „Експроприация на експроприаторите!“??
Нещо лошо се случва с българската интелигенция, щом видни нейни представители падат толкова ниско и низко, че да започнат да говорят откровени абсурди, само и само да не си признаят, че заемат ретроградна и реакционна, идеологически мотивирана и партийно оцветена позиция…

Николай Слатински
15.07.2013 г.

4 отговора на “Николай Слатински: проф. Андрей Пантев е ретрограден реакционер и болшевик

 1. ОК, нека да видим, кой пък е самият Слатински? Да знаем кой кой е – да „свалим картите“, нали така?

  Човекът с гордост публикува биографията си в личния си сайт. Ето какво е написал самият той.
  Вижте как е увенчана професионалната му подготовка – КЪДЕ е квалифициран, КЪДЕ и ЗА КОГО е писал и чел:
  *… Доклади … пред НАТО – “Евроатлантическата сигурност – един поглед от България” (1993 г.) и “Българската сигурност – регионални и европейски измерения” (1994 г.)
  * Кратковременен курс по проблемите на гражданския контрол над въоръжените сили, Джордж Маршал Център”, Гармиш-Партенкирхен, Германия, 1994 г.
  * Специализирана командировка във Форин офис на Великобритания по проблемите на контрола върху разузнаването, през 1994 г.
  * Сертификат от “Джордж Маршал Център”, Гармиш-Партенкирхен, за участие в семинар “България: “Новата война”. Конфликтът през 21 век”, 2003 г.
  * Сертификат от Международен семинар “Гражданско-военни отговори на тероризма” в Унгария, организиран от Центъра за гражданско-военни отношения, Naval Postgraduate School, Монтерей, Калифорния, 2005 г.

  Вижте и “Участие в проекти” – много е ценно! Особено, наблягам:
  * “Бяла книга за гражданския контрол над въоръжените сили” (Финансиран от Демократична комисия – САЩ)
  * “Двуполюсният модел и националната сигурност” (финансиран от Фондация “Отворено общество”)
  … и т.н. – един щатски проект и 6 – на соросоидни мозъчни тръстове!

  Типични за него статии има в сайта “авторски.поглед.инфо” – “България е болна, но не заради протестиращите, а заради управляващите”.
  В автобиографията му на друго място в мрежата пише, че е бил редактор на яростно дясната “Радикал-демократическа партия”.

  Бил е и депутат от СДС – партията, разрушила икономиката на България по щатски инструкции (планът Ран-Ът), разпродала и разграбила страната. И досега Слатински изповядва яростно десни – или по-скоро, “анти-леви” възгледи.

  Само един абсолютно предубеден човек няма да се усети, че Слатински служи на каузи, които нямат нищо общо с българския национален интерес. И най-страшното е, че именно той е “експерт по сигурността” на България. Това, че е активист на СПС “Защита” не го прави патриот. Защото десните му, евро-атлантически и про-брюкселски нагласи го правят проводник на антибългарска политика и естествен съюзник на соросоидните неолиберални мозъчни тръстове.

  Именно В ТАЗИ СВЕТЛИНА трябва да се чете всичко, написано от Слатински.

 2. Слатински, много тежки противоречия, скъпи. Само едното, като въпросче: в отношението политици-олигарси кое, скъпи, е причината и кое – следствието?

 3. Абсолютно прав е Слатински! Пантев е продажник и родоотстъпник, суетен префърцунко,който непрекъснато и самовлюбено показва красива ръка с пръстен,вероятно масонски! И толкова му личи мерака,завалията!

 4. Г-н Слатински, може би ако бяхте толко прозорлив за колкото се мислехте, щяхте да имате успеха и уважението, което имат хората,които се опитвате така некадърно да оплюете!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s