Американският Конгрес ще бойкотира Олимпиадата в Сочи заради Сноудън?

lindsey-grahamСенаторът от Републиканската партия в американския Конгрес Линдзи Греъм призова САЩ да бойкотират планираната през февруари следващата година Олимпиада в Сочи във връзка с ситуацията около бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън.

Според Греъм, президентът Барак Обама трябва да разгледа възможността за отказ от участие на САЩ в зимните Олимпийски игри в Сочи, ако Русия предостави убежище на Сноудън. „Аз просто бих изпратил на руснаците недвусмислен сигнал колко важно е това“, – предава ИТАР-ТАСС с препратка към интервюто на Греъм в The Hill.

С изявлението на сенатора не е съгласен Джон Маккейн, който Министерството на външните работи на Русия тези дни характеризира като „бесен русофоб“. „Много можем да направим“, ако Русия приеме Сноудън, „но не мисля, че бойкот на Олимпиадата е правилен ход“, подчерта Маккейн.

В същото време сенатор Боб Коркър, който е най-възрастният републиканец в комитета по външните работи, се въздържа и не злоупотреби с риториката около Сноудън, за да не нагнети руско-американските отношения. „Не искам да засилвам враждебността между двете страни“, – лаконично отбеляза той по този повод.

САЩ бойкотираха Олимпиадата в Москва през 1980 г. СССР, на свой ред, през 1984 г., заедно с редица страни от бившия социалистически лагер, отказа да участва в Игрите в Лос Анджелис.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s