Башар Асад: Родината се защитава от синовете на работниците и селяните

Syria's President Bashar al-Assad delivers a speech to a new cabinet he named last week, in DamascusЕлена Громова
САЩ продължават своята лицемерна политика срещу Сирия. Конгресът на САЩ блокира решението на Обама да доставка на оръжие на терористите, специално отбелязвайки, че оръжието без съмнение ще попадне в ръцете на екстремистите от сродни на „Ал Кайда“ организации. Но в същото време официалният представител на Пентагона Джордж Литъл направи изявление, че САЩ ще търсят пътища, за да окажат помощ на сирийската „опозиция“.

8U6gAnR3bGcНесъстоятелността на изявлението на Обама за „добрите“ и „лошите“ терористи се потвърждава от следния факт: бойците на „Ал Кайда“ убиха един от главатарите на т.нар. „Свободна сирийска армия“ – някой си Камал Хамам. Той зопочнал преговори с „Джебхат Ан-Нусри“, свързана с „Ал Кайда“. И там „лошите“ терористи убили „добрия“ терорист, според версията на американците. Същевременно бойците от „Ал Кайда“ обещаха да „убият целия Върховен военен съвет“. А официалните лица от Белия дом и Пентагона все още продължават да говорят за някакви си „борци за демокрация“, на които трябва да им се помогне с оръжие.

Syrians vote on a new constitution

 

 

 

 

 

 

 

 

В същото време американският народ е против антисирийската политика на Обама. Много американци са недоволни от това, че САЩ, след продължителни, скъпоструващи и кървави авантюри в Ирак, Афганистан, Либия въвличат държавата си в поредната война. Веднага в няколко града на САЩ – Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис – преминаха митинги за солидарност със Сирия. В тях взеха участие граждани на САЩ, активисти от антивоенни организации,  граждани от Сирия и други арабски страни. По улиците на американските градове, сред луксозните и присвяткащи витрини, преминаха стотици хора със знамена, портрети на Башар Асад и с плакати „Долу ръцете от Сирия и Иран!“ „Бойците са наемници. Те получават милиарди долари. Не е важно от къде са доларите – от Турция, от Катар или от друга държава, в края на краищата това са американски пари“, – твърдят участниците. Те изпратиха до Обама декларация с искане да се прекрати подкрепата към метежниците, да се свалят икономическите санкции към Сирия и САЩ да престанат да се намесват във вътрешните работи на тази държава.
20121218-165547-pic-838248139

 

 

 

 

 

 

 
В Дамаск в същото време Башар Асад оглави заседанието на обновеното ръководство на Партията на Арабското социалистическо възраждане (БААС). Той подчерта важността на сътрудничеството между ръководтвото на партията и редовите й членове и наблегна върху активизиране на взаимодействието между партийните структури с обществеността, главно с младежта.

Башар Асад даде интервю за сирийския вестник „Ал- Баас“ („Възраждане“), в което подчерта, че партията продължава да защитава интересите на широките народни маси – работници, селяни, занаятчии. „Сега Родината ни се защитава от синовете на работниците и селяните“, – каза той и добави, че част от тях са в отрядите на народната самоотбрана, които стоят рамо до рамо с военнослужещите. Това още веднъж доказва, че не е правилно да се описва случващото се като борба на народа с партията или държавата. Конфликтът днес е между знанието и невежеството, между патриотизма и предателството, между умерените и радикалните сили.

„Партията е мишена за тези, които се опитват да ликвидират историята, които се опитват да обвинят партията в това, че тя е разрушила страната, независимо от всичките й постижения“, – каза президентът, опровергавайки клеветата, която звучи по адрес на БААС и ситуацията около Сирия.

Говорейки за арабското единство, сирийският лидер отбеляза, че тя то е живо, независимо от действията на някои арабски ръководители. Основата на единството е патриотизмът, – отбеляза Башар Асад.

Syrian President And Wife Pay Official Visit To MoscowСпоред него, концепцията за арабското единство, за която се заговори през 50-те години, а именно: че арабският свят е една държава с единно правителство, днес и в необозримо бъдеще не може да бъде реализирана, защото арабските държави се намират в различни икономически системи, а и заради настроенията на отделни ръководители.
Но идеята за единството не е свързана с ръковидителите, а с народите. Пример за това, че арабската идея за обединение е жива е фактът, че младежта в Египет тези дни излезе на улиците с портретите на Гамал Абдел Насър, който умря преди 40 години, но и днес е национален символ за всички араби. Това означава, че, независимо от всички опити на някои средства за масова информация, арабските народи и до днес осъзнават своята национална принадлежност, – подчерта Башар Асад.

Той отново подложи на остра критика политиката на „Мюсюлмански братя“ и посочи, че послените събития в Египет показали несъстоятелността на концепцията за „политическия ислям“.“Мюсюлмански братя“ използват религията, скриват се зад нея като зад маска. Те твърдят, че всички, които не са съгласни с тях, са против Бога. Когато журналист зададе въпрос, не е ли подобна и организацията „Хизбулла“, Асад подчерта, че, за разлика от „Мюсюлмански братя“, „Хизбулла“ съди за хората не по вярата им, а по привързаността им към патриотичните принципи.

1360723917_20130211-161817Когато стана въпрос за отмяната в самото начало на кризата на чл. 8 от предишната Конституция, който гласеше, че Партията на арабското социалистическо възраждане е управляваща, то Башар Асад подчерта, че съществува погрешно мнение, че уж този член бил държал партията на власт. Но истината се оказала друга. И в съответстиве с предишната Конституция, която съдържа чл. 8, всяка политическа партия би могла да влезе в парламента и да потърси подкрепа от страна на народа. (В момента е приета нова Конституция, която дава още по-голяма свобода на политическите партии).

AN14020751Syrias-President-БААС, – каза президентът, – дойде на власт през 1963 г. и силата й съвсем не е в член 8-ми. Реалната сила на партията е в работата й с масите и в народната подкрепа, в ефективната й политика и социално-иконимическите програми.

Той също така посочи за решаващи борбата с корупцията, което е важен момент във взаимодействието между партията и широките народни маси. Голямо внимание трябва да се обърне и върху критиката на всички равнища. Всеки чиновник е длъжен да носи отговорност пред народа за дейността си, както и за грешките си.

Lula_Al-Assad_Itamaraty_2010Башар Асад високо оцени ролята на националните средства за масова информация по отношение защитата на Отечеството от врага. Той отбеляза, че разгърнатата против Сирия война първоначално е била информационна. Именно враждебно настроените средства за масова информация са подготвили базата за по-нататъшните антисирийски действия. Той благодари на честните работниици от сирийските вестници, на телевизионните канали, на информационните агенции, които толкова дълго се противопоставят на жестоката дезинформация.

Syria's President Bashar al-Assad meets Chinese Vice Foreign Minister Zhai Jun,in DamascusНа 11 юли беше обстрелян християнският квартал на Дамаск Кассаа. Няколко човека бяха ранени. Два снаряда се взривиха около оживен площад в града, където също пострадаха няколко човека.

Военнослужещите предотвратиха терористичен акт на автомагистралата към Дамаск, разминирайки две взривни устройства, заложени от метежниците.

Борбата между закона и терора, между живота и смъртта, между истината и лъжата подължава..
И нека синовете на работниците и селяните защитят свещената си земя от наемните терористи, на които помагат богаташите от САЩ!

week34_020

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s