Разсекретиха 40-годишни документи от скандала Уотъргейт в САЩ

o4Администрацията на държавните архиви на САЩ публикува разсекретените документи след решение на съда. Първата част е обнародвана през ноември 2012 г., а останалите, в това число разговорите с виновните, се появиха в средствата за масова информация преди секунди днес. Разсекретени са 75 страници от показанията на виновните за подслушването в Уотъргейт.

На появилите се записи четирима от организаторите на престъплението – Бернард Баркър, Франк Стърджис, Вирхилио Гонсалес и Еухенио Мартинес – разказват за мотивите на действията си. Приложен е и анализ на психологическото им състояние, актуалното им съдебно състояние и миналото на семействата им.

Осъдените мъже са били наети, за да докажат, че правителството на Фидел Кастро финансира предизборната кампания на Джордж Макгавърн- кандидат от Демократическата партия. За целта те са подслушвали щаб-квартирата във Вашингтон в хотелския комплекс Уотъргейт с помощта на „бръмбари“.

Обвиняемите разказали на съда, че те са били сигурни, че изпълняват „санкционирана правителствена задача“,  която „се извършва в името на националната безопасност“.

Скандалът с подслушването е причина за първиото и за сега единствено в историята на САЩ предсрочно прекратяване пълномощията на държавния глава Ричард Никсън, избран за втори път през 1972 г. Той е принуден да подаде оставка след две години.

През юни 2013 г. бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън публикува данни за това, че американските специални служби имат достъп до личната кореспонденция и телефонните разговори на всички американски граждани. Следенето е извършвано в рамките на държавната програма ПРИЗМА. Също стана ясно, че САЩ подслушват няколко чуждестранни посолства във Вашингтон, ЕС и други.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s