Банкрутът на Детройт не съответства на конституцията

detroit-in-ruinsМолбата за официализиране банкрута на Детройт, подадено от антикризисния управляващ града Кевин Ор, е незаконна. Както съобщи вестник „Детройт фри прес“, това е заключението  на окръжния съдия Ингхам Розмари Акуилайна.

Според думите й, дадената молба противоречи на закона и конституцията на щата Мичиган и трябва да бъде оттеглена.

DETAIL_PICTURE_609107_26553552Според оценката на съда, процедурата за банкрут може да се отрази пагубно на пенсионния фонд на града, а това е недопустимо.

През февруари специална комисия, изучаваща финансовото положение на автомобилната столица на Америка, стигна до извода, че бюджетният дефицит на Детройт е повече от 380 млн. долара, а общият дълг е оценен на сумата от 17 до 20 млрд долара. Мегаполисът, според заключението на комисията, се намирал на границата на финансовата катастрофа, а властите нямали план, който да им позволи да избегнат банкрута. Тогава Губернаторът Снайдер се съгласява с изводите на комисията и взема решение за въвеждането в града на външно антикризисно управление.

15-detroit-sale-factory-packardjpgБанкрутът стана практически неизбежен след като се провалиха преговорите с кредиторите и общината допусна дефолт за 40-милионния дълг за юни. Съгласно плана, болшинството кредитори ще получат само цената на всеки вложен долар, а общинарите – по-малко от 10 % от полагащите им се плащания за пенсии и застраховки.

Детройт, чието неселение от 1950 г. намаля от 1.8 милиона на 713 хиляди граждани, се смята за най-бедния от големите американски градове. Повече от хиляди негови жители се намират под границата на бедността. Нивото на безработица е почти 20 процента от икономически активното население.
Общинските средства не достигат дори за поддържане работата на основните сегменти на градската инфраструктура – полиция, пожарна и бърза помощ. Във вечерните и нощните часове градското осветление се включва само в централните райони и около основните автомобилни магистрали.

100_0822Детройт по-рано заемаше първо място в новия списък на „най-нещастните градове в САЩ“(Most Miserable Cities), публикуван от списание The Forbes  през февруари. Изданието отбелязва също, че Детройт си остава най-криминалния град в САЩ. Цените на недвижимите имоти в града падат, липсва работа.

Значителна част от автомобилните гиганти, чийто заводи работеха в града, се разориха след нефтената криза през 1973 г., а болшинството други корпорации преместиха производството си в други градове. Освен това, неграмотната градостроителна политика доведе до там, че практически целият исторически център на Детройт беше разрушен заради паркинги и магистрали, а богатите жители мигрираха в далечните предградия.

Общината ежегодно хвърля 100 милиона долара повече, отколкото получава, а останалото компенсира със заеми. Средства липсват дори за издържането на основните сегменти на инфраструктурата – полиция, пожарна и бърза медицинска помощ.

Detroit files for bankruptcyДетройт стана шестият град в Мичиган, в който е въведено външно антикризисно управление. По-рано властта на щата беше принудена да приложи сходни мерки по отношен на Пинтиак, Флинт, Ерокс, Алън-Парк и Бонтън-Харбър.
До този момент най-голямата община в САЩ, обявила банкрут, е калифорнийският град Стоктън с население около 300 хиляди човека.

По материали от световните агенции.

detail_e87177a274d6ab4f22e5dd4f3adae1e4dsc_0066-edit2feb0fa9cca6e35285923737763d06f6dgm-building-in-detroitwoodward_ave_detroit_1942

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s