САЩ отново разрешиха подслушванията

wiretapping.jpg.1000x297x1Американският съд продължи разрешението за събиране на данни от телефонните разговори на гражданите. Американските власти хитро помолиха за съдебна санкция за продължаване работата в тази област. Официално това беше разрешено до 19 юли.

„Правителството се обърна към съда за работата на чуждестранното разузнаване, постигайки продължение на пълномощията за масово събиране на така наречените метаданни от телефонните разговори. Съдът продължи тези пълномощия“, – съобщи директорът на националното разузнаване на САЩ.

За получаване на съдебна санкция за водене на подобен род електронно следене правителството на САЩ се обръща не за първи път.

По-рано стана ясно, че американската Агенция по национална сигурност заедно с немското разузнаване планира да се създаде в Германия специален център за подслушване на телефонните позвънявания и събиране на електронни данни. Жителите на Германия са възмутени, но властта няма намерение да се откаже от проекта.

САЩ прилагат достатъчно методи за политически натиск върху европейците. Затова при цялото недоволство и конфуз, Европа няма как да каже не на САЩ. Откриването на подобен център показва, че степента на политическа завимост на Европа от САЩ е изключително голяма.

Новият център за следене струва 124 милиона евро и ще бъде разположен във Висбаден, в щаб-квартирата на Обединените сили на САЩ в Европа. Той трябва да е готов през 2015 г. Американските военни заявяват, че центърът ще събира разузнавателна информация, полезна за войските на САЩ в Европа, Африка и други региони по света. Паралелно немците ще получават сведения за подготвяните престъпления.

Едуард Сноудън работеше по договор с Агенцията за национална сигурност, занимаваща се с електронно разузнаване. Бягайки от САЩ, той съобщи за секретните програми, осъществявани от това ведомство както в САЩ, така и по целия свят. От САЩ Сноудън избяга в Москва, за да потърси оттам друга държава, която да му предостави убежище, но след анулиране на паспорта му така и не отлетя от Русия. От 23 юни той се намира на транзитната територия на аерогара Шереметиево. Едуард Соудън подаде официална молба до Руската Федерация за предоставяне на временно убежище на територията на Русия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s