Астрономи: Атмосфера на Марс е имало, унищожена е от катастрофа

PIA02406Новите данни, получени с помощта на марсохада Curiosity, свидетелства за това, че Червената планета някога е имала атмосфера. Преди около милиард години тя е била унищожена от рязко и силно повишаване на темтературата, предизвикана, според учените, от вулканични изригвания или от космически сблъсък.

Специалистите, работещи с данните от марсохода, успяха да докажат, че в далечното минало Марс е бил подходящ за живот. Към извода учените достигнали, провеждайки изотопен анализ на образците от газ, събрани на планетата. Според думите на специалистите, жителите на Земята спокойно биха могли да пият вода от Червената планета. Те твърдят, че преди 4 милиарда години Марс не се е различавал значително от Земята – неговата атмосфера е била значително по-плътна, а повърхността по-топла и влажна, отколкотод днес. Резултатите от анализа са публикувани в списание Science.

10_Gullies_on_Mars-full„Ние фиксирахме необичайно висок дял на „тежки“ изотопи в атмосферата на Марс. Леките изопоти по-лесно напускат атмосферата на планетата в сравнение с тежките, а последното може да се смята за признак на това, че въздухът на Червената планета действително се „изпарява“ в космоса. Съдейки по всичко, с Марс се е случило следното: рязко изчезване на голяма част от запасите на влага и въздух преди 4 милиарда години и постепенно „изтичане“ в посладвалите периоди“, – поясни Кристофър Уебстър от Лабораторията за реактивно движение от НАСА.
ob_22_reull_vСъдейки по по-малкия дял на изотопите в метеоритите, сформирали се преди 3.7 милиарда години, запасите от влага и въздух от Марс са изчезнали също по това време. Учените смятат, че причина за това е силната вулканична активност или сблъсък с някакво космическо тяло с размера на Плутон.

marstrees3

Един отговор на “Астрономи: Атмосфера на Марс е имало, унищожена е от катастрофа

 1. Не споделям хипотезата, че атмосферата на Марс е изчезнала от силна вулканична дейност или от сблъсък с космическо тяло. В месността Сидония има пирамиди, сфинкс и т.нар. лице на Марс. Някои от пирамидите, сфинкса и лцето са силно повредени, сякаш камъните и
  са били разтопени. Марсианските бури
  не могат да причинят такава тежка ерозия. На планетата е имало високо
  развита цивилизация, която е била унищожена от друга космическа или се е самоунищожила в резултат на тер-
  моядрена война или с плазмено оръжие.
  Земната ни наука все още не установила или официално не е огласила какво е предназначението на пирамидите и защо край тях с лице бърнато на изток има склуптура на сфинкс, изградена от една монолитна скала. Гордостта на марсианската цивилизация, разположена в Сидония военно стратегически е трябвало да бъде унищожена задължително при
  една война.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s