Бащата на Сноудън не вярва в справедливостта на американския съд

Demonstration of Alliance for Bradley ManningБащата на екс-сътрудника на американските специални служби Едуард Сноудън заяви, че не вярва в честността на съда в САЩ. „Мисля, че ако синът ми се върне днес в САЩ, то той няма да бъде осъден справедливо“, – каза Лон Сноудън в ефира на телевизионния канал „Русия-24“.

Той отбеляза, че се е опитал да получи гаранции, че съдът ще бъде честен, но яростните изявления на редица конгресмени говорели за обратното.

„Видях по телевизията изявленията на конгресмените. Те казваха, че синът ми е виновен…Струва ми се, че това е абсолютно ненормално поведение. Абсолютно не вярвам в думите на върховната прокуратура на САЩ“, – заяви бащата на Едуард, отговарайки на следния въпрос: вярва ли той в честността и справедливостта на американския съд.
„Надявам се, че Едуард ще може да се върне в САЩ и да се изправи пред справедлив съд, но не мисля, че това ще се случи скоро“, – каза той.

Бащата на Сноудън и адвокатът на Едуард Анатолий Кучерена не са сигурни, че Едуард Сноудън няма да бъде подложен на насилие в САЩ. Според тях, в САЩ го очаква смъртна присъда.

Лон Сноудън планира пристигане в Русия

Бащата на Едуард Сноудън планира да пристигне в Русия, за да се види със сина си, но за сега не знае кога ще се случи това.

„Когато са налице подходящи обстоятелства и време, надявам се, че ще имам такава възможност и ще пристигна в Русия“, – каза Лон Сноудън  по телевизия „Русия-24“. „Няма да обсъждам този въпрос с ФБР, аз съм гражданин на САЩ, аз съм баща на Едуард Сноудън, и няма да се извинявам за това. Аз обичам сина си, аз се гордея с него, мисля, че ако пристигна в Русия, то ще направя това при пълна легитимност и при подходящи обстоятелства“, – каза бащата на Сноудън.
Според думите на Лон Сноудън, ФБР му е предлагало да замине за Москва преди няколко седмици, но той отказал.

Адвокатът Брус Фейн съобщи, че заминаването за Москва ще бъде организирано чрез съответните канали.
„Ние вече се обърнахме към посолството на Русия в САЩ, за да разгледаме възможността да пристигнем в Русия. Ще се постараем да организираме срещата, за да бъде тя изгодна за всички – за Русия, за Едуард Сноудън, за мене, за САЩ, за господин Лон Сноудън…За нас най-главното е правосъдието…“, – каза Фейн.

Бащата на Сноудън иска да присъства на Олимпийските игри в Сочи

„Бих искал да посетя Сочи по време на зимните Олимпийски игри и очаквам това с нетърпение“, – каза Лон Сноудън.
Той добави, че не е съгласен с бойкот на Олимпийските игри в Русия.
„Не мисля, че американският народ ще подкрепи идеята за бойкот“, – каза той.
„Русия – това е най-безопасното място за сина ми“

„Без срам твърдя, от цялото си сърце твърдя, че Русия е най-безопасното място за сина ми. Ако той поиска да изживее остатъка от живота си в Русия, то аз съм съгласен, да го направи, подкрепям го с две ръце за това“, – каза Лон Сноудън.

„Ако той ще бъде щастлив в Русия, то и аз ще бъда щастлив заедно с него. Много хора ми казаха същото, че на негово място и те биха останали в Русия. В това си решение ние не сме сами. Тази история няма да завърши скоро. Това е история не само за Едуард Сноудън, това е история за властта и целия останал нормален свят“, – каза бащата на Едуард.

Той нарече сина си „човек на света“, припомняайки, че Едуард е живял в различни държави, в това число в Япония, Индия…, а и се е чувствал сред различните култури комфортно.

3 отговора на “Бащата на Сноудън не вярва в справедливостта на американския съд

  1. И набирайки : Snowden’s Father Calls Out Obama On Nuremberg Crimes в Google автоматично Вашето IP попада във филтрите на National Security Agency (NSA)

  2. Бих предложил линк, но системата явно блокира коментарите, които съдържат линкове. (Съобщава тържествено, че „коментарът ви чака одобрение“ – което одобрение, естествено, никога не идва…)
    Та затова, за четящите на английски, ви предлагам да напишете в търсачката следното:
    Snowden’s Father Calls Out Obama On Nuremberg Crimes
    И после прочетете статията, която ще излезе. МНОГО е интересна. И е пряко свързана с темата по-горе.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s