Съкращават военните разходи в Източна Европа / Forbes

1302179265_nato00Марк Адоманис

Неотдавна НАТО се подмлади с попълнение от бивши комунистически държави от Европа, пише Forbes.
Съхранили свежи спомени за руския империализъм, тези държави възприеха членството в НАТО като наложително дело и осъзнаха, че за целта им е нужна политеческа воля и икономически ресурси.

Но с началото на финансовата криза отбранителните разходи на новите членове на НАТО започнаха бързо да падат. Стокхолмският институт за изследване проблемите на мира (SIPRI) любезно ни предоставиха информация за отбранителните разходи на Чехия, Румъния, Словения, Словакия, Албания, Унгария, Литва, Естония, България, Хърватия и Латвия за периода от 2000 до 2012 г. Въоръжените сили на страните от Източна ЕВропа са сериозно променени, благодарение на стремежа им към икономии, а отбранителните разходи са съкратени с 14 % в сравнение с 2000 г.
„Няма смисъл да припомняме, че регионът не беше военен хегемон през 2000 г., затова и наблюдаваното съществено съкращение свидетелства за почти пълното прекратяване съществуването на военни мощности“, – твърди авторът на статията Марк Адоманис.

Дали това ви харесва или не, но САЩ, според условията на договора, се задължава да защитава всяка от тези държави. И, както свидетелстват данните, новите членове на НАТО не са готови да правят съществени военни вложения. Видно е, страните от Източна Европа бързо са усвоили истината, че НАТО може да им предостави безплатно удоволствие за сметка на американските данъкоплатци, пише авторът. Той отбелязва, че в списъка липсва Полша, чийто отбранителни разходи нарастват от 2000-2012 г. с 50 %.

2 отговора на “Съкращават военните разходи в Източна Европа / Forbes

 1. Цитат: “ ‘Стокхолмският институт за изследване проблемите на мира’ (SIPRI) любезно ни предоставиха информация за отбранителните разходи на Чехия, Румъния, Словения, Словакия, Албания, Унгария, Литва, Естония, България, Хърватия и Латвия за периода от 2000 до 2012 г.“ – Оле мале! И то само какви подробности е предоставил!…

  Има ли някой, който все още да не е наясно, с какво се занимават соросоидните НПО-та – разните подобни на цитирания „институти“ с красиви и благородни имена?… Освен с основната си дейност – обработка на общественото мнение в напъплената страна, те се занимават предимно със събиране, обработка и анализ на ИНФОРМАЦИЯ. Това са всъщност „интелигентни“ централи, работещи към определени външни разузнавателни управления. Естествено, централата, която (сетете се за Толкин!) „единствена вси ще ги сбере и в тъмнина ще ги обвие“ е в крайна сметка ЦРУ…

  Благодарим, драги мои, за полезната информация! Въпрос на чест за нас е, че пчеличките на ЦРУ са благоволили да споделят с нас част от своя събран медец! Само едно трябва винаги да се помни, когато се четат такива неща. Най-основният въпрос е даже не КОЙ ги говори, а ЗАЩО ни ги сервира и каква е истинската му цел…

 2. Цитат: „Да им предостави безплатно удоволствие“… – Да, вярно – разни хора, разни „удоволствия“… (Сещате се сигурно какво имам предвид.)

  Първо ти обещават рай на земята. Само че условието, за да влезеш в него е първо да си свалиш и долните гащи. А после… Идва времето и на самия „рай“! Тогава се оказва, че със сигурност е рай само за горната страна…

  Макар че, и долната може да изпита удоволствие – зависи доколко са активни в нея разните соросоидни НПО-та: „институти“, „фондации“ и „центрове“. Всичко е въпрос на убеждение и възпитание, в това число и удоволствието.

  Та, да си дойдем на думата. Това са те – удоволствията на една поробена колониална страна. Наслаждавайте се!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s