Хелмут Кол искал да изхвърли от Германия половината турци / Die Welt

QUEEN SUMMIT LEADERS 1984Бившият канцлер на ФРГ Хелмут Кол искал за върне в Турция половината от всички турци, живеещи в Западна Германия в началото на 80-те години на миналия век. За това, както пише Die Welt, съобщава немското издание Der Spiegel, позовавайки се на британски официален документ с 30-годишна давност – разсекретена стенограма от разговорите на канцлера на Германия с министър-председателя на Великобритания Маргарет Тачър на 28 октомври 1982 г.

06_Helmut_Kohl_-_Margaret_ThatcherКакто става ясно от документа, немецът се оплаквал на Тачър, че „Германия не може да асимилира такова голямо количество турци“, и затова „в близките четири години планираме да съкратим броя им наполовина“.

14th_G7_summit„Германия няма проблеми с португалците, италианците, дори с бежанците от Юго-Източна Азия, защото те добре се интегрират, – заявил тогава Хелмут Кол.  – Турците, обаче, са представители на съвсем различна култура“. Хелмут Кол аргументирал решението си с „несъвместимостта между двете култури – немската и турската“, става ясно по-нататък в разсекретения разговор. Канцлерът на Германия доказвал твърденията си чрез наличието на бракове по принуда, характерни за турците.

17342062,pd=5,mxh=550,mxw=620Тези турци, които трябвало да останат в Германия, трябвало да бъдат принудени, според Кол, „да изучат немски език“.

Както е известно, така разглежданата стенограма не е единствен документ, разсекретен от британското правителство, добавя  Die Welt. Сред тайните материали, имащи срок на секретност 30 години, присъства и речта на британската кралица Елизабет II по случай началото на Третата световна война.
datahelmut-kohl-margaret-thatcher-cauza-tensiunilor-dintre-ue-i-marea-britaniethatcher_germany1_1519848c
Източник:  Die Welt http://www.welt.de/politik/deutschland/article118614228/Als-Kohl-die-Haelfte-der-Tuerken-loswerden-wollte.html

3 отговора на “Хелмут Кол искал да изхвърли от Германия половината турци / Die Welt

 1. хаххахаха ..колко сте назад – снахата та Кол е туркиня ,ако все още са женени .. Кол се извини на турците и каза ,че най-добрия дипломат е снаха му ,която им сви перките с невероятно образование и ерудиция .. Така че внимавайте ,какво пишете и не се излагайте ХАхах

  • Невероятно за туркиня (!) образование и ерудиция – трябваше да уточниш. Дивите анадолски варвари, каквито и до днес са мнозинството от турските „граждани“, не блестят често с такива качества. Не случайно първите, оригиналните гастарбайтери, ходеха в Германия да строят, да хвърлят боклук, да мият чинии, в най-добрия случай – да продават кебап. Не ходеха като инженери да проектират мерцедеси и аудита. Това, че Елиф Сюзен била „много ерудирана“ не доказва нищо. И в моето семейство има двама доктори на науките и един главен асистент, и аз имам две висши, и какво? Много важно…

   Дали Елиф е повлияла на политическите решения на Кол? Твърдиш ли, че Кол е бил унизен от брака на сина си и така е бил, един вид, принуден да замълчи – от срам? Какво всъщност твърдиш? Че за да неутрализират Кол, някой е наврял в леглото на сина му туркиня, и той се е хванал?… Колко смешно! Направо сценка от глупав турски сериал!

   Жалко за един политик, който не може да заема и да отстоява принципни позиции. Но Кол едва ли е такъв. Според мен няма нищо общо между куриозната семейна история на Хелмут Кол и политическата му позиция. Позицията му е била смачкана, но съвсем не от снаха му, а от политическите му опоненти. Другото е просто ирония на съдбата и повод за насмешки от разни „умници“ по форумите.

   И не знам къде видя да пише, че Кол се бил извинил на турците. За какво точно се бил извинил? Къде, кога и по какъв повод е нарекъл снаха си „най-добър дипломат“? Такова нещо няма в мрежата на български – дай линк на немски или на турски! В нета навсякъде пише, че въпросната стенограма е разсекретена съвсем наскоро и по нея все още няма никаква реакция от страна на семейство Кол.

 2. Да, но явно, билдербергите бързо са му свили перките.
  Национализъм тръгнал да ми развива, моля ви се! Ще им бърка на глобалистите плановете!… Че на тях не им пука за Германия! Както впрочем и за Турция… На тяхната игрална маса картите са с надписи „Европа“, „Близък изток“, „Китай“, „Русия“, „Азия“, „Латинска Америка“… Такива малки „единици“ като Германия едва им влизат във мащаба. Геополитиката се планира със стотици години напред – и се планира от хора с идеали! Да, глобалистите са идеалисти – те са надраснали стремежа си към богатство… Те и така имат всичко, което може да се купи с пари. Сега искат нещо повече, защото те също като нас имат мечти. Вярно, по-големички от нашите… И преследват мечтите си със завидно търпение и упорство. А в плановете им, естествено, НЕПРЕМЕННО влиза „мултикултуризмът“. Как може да се разваля такава „прекрасна“ идея с „тъпотиите“ на Кол за етнически и културно еднородна национална държава?!… Какъв наивник е бил, горкият!…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s