Климатичните промени водят до остри конфликти и взрив на насилие /Independent

1360230141_8Стив Конър
Американски учени стигнаха до извода, че климатичните промени, такива като повишаването на температурата или намаляване на дъждовете, водят до ръст на насилието в света, пише за Independent Стив Конър.

4ff159ad8bcb9Ако вярваме на резултатите от изследванията, предсказаното от еколозите повишаване на температурата с 2 градуса по Целзий увеличава вероятността от граждански войни с 50 %, пише в статията.

„Не твърдим, че настоящото затопляне неизбежно води до ръст на насилието, – уточнява един от съавторите на изследването Маршал Бьрки от Калифорнийския университет. – Казваме, че в миналото климатичните изменения, особено повишаването на температурата, са били свързани с увеличаване броя на междуличностните и обществени конфликти“.

girl-drinking

Годините с високи температури могат да доведат до влошаване на икономическите условия, особено в аграрните общества, което би могло да предизвика дори въоръжени конфликти, опитват да аргументират твърденията си учените.

images2oo

Друг участник в изследователската група, Соломон Сян от Принстънския университет, сравнява резултатите от проучването със ситуацията през 1950-те години, когато в света едновременно се наблюдава ръст на пушачите и увеличаване заболеваемостта от рак на белите дробове. Учените се нуждаеха от много години, за да установят връзка между двете явления, се казва в публикацията.

Източник: Independent http://www.independent.co.uk/news/science/fewer-resources-greater-stress-more-disasters-climate-change-linked-to-violence-among-people-and-societies-8742512.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s