Стоян Делчев – взривът на българската гимнастика

1098293_615102685176937_424274806_nСтоян Делчев е роден е на 3 август 1959 г. в град Пловдив. Започва да тренира спортна гимнастика на седем годишна възраст. Негов треньор от 1972 г. е Никола Николов.

Първото му значимо постижение е от 1977 г. На първенството във Вилнюс става европейски шампион на висилка. Класира се на трето място на кон и висилка на световното първенство в Страсбург през 1978 г. Печели титлата абсолютен европейски шампион и европейски шампион на земна гимнастика през 1979 г. в Есен. Същата година извоюва златен медал на земна гимнастика и трето място в многобоя на състезанията за световната купа в Токио. На Летните олимпийски игри в Москва е олимпийски шампион на висилка и бронзов медалист в многобоя на всички уреди.

45_3stoiandeltchev1_200Автор на прелитане над висилката, което носи неговото име салто „Делчев“. Изпълнява го в два варианта „Делчев 1“ и „Делчев 2“. Завършва ВИФ (София) и е старши треньор на Националния отбор на България (1987).

През 2000 г. е определен за Гимнастик № 1 на България за XX век. Живее и работи в САЩ. Притежава зала по гимнастика „Делчев Джимнастикс“, в Рино, Невада. Въведен е в залата на славата на световната гимнастика в Оклахома Сити (2008).
Почетен гражданин на Пловдив (2009). Награден е с Почетния знак на президента на Република България и Медал „Златни заслуги“ на БОК (2009).

1980s_Stoyan_DelchevАрхивите говорят

Делчев прави „салто Делчев“

Вилнюс, 1977 г. Дворецът на спорта приема участниците в мъжкия шампионат на Европа по спортна гимнастика.
Един журналист разтръбява, че е разбрал кой е най-младият участник в състезанието. Това бил някакъв си Стоян Делчев от България. Всички журналисти се втурват да го търсят. Дори преводач не им бил нужен, така решават…

Когато се приближили до него, непознатият гимнастик тъкмо изпълнявал изящен скок с двойно салто, седнал на столчето…Треньорът му, тъмноок, тъмнокос, спокойно нещо обяснявал…
Запознали си. Треньорът – Некола Николов, весел, разговорлив, живеел с очакване за радостни събития. Гимнастикът – 17-годишен, Стоян Делчев, ученик от спортното училище-интернат в Пловдив, мълчалив, много срамежлив.

delchevНикола разказва с лекота, охотно:
– Да, ще дебютираме. Знам, че Стоян се вълнува, така и трябва. Неотдавна той спечели шампионата на България, затова и решихме да го изпратим във Вилнюс.

Делчев силно се срамува:
– Ще се постарая да изпълня всичко отлично. Ще следя какво правят съветските гимнастици Владимир Маркелов и Александър Ткачов. Имам какво да уча още…

DelchevStoyan
Към тях се приближава Евгений Земсков, старти преподавател от Московския институт за физическа култура, разцелуват се с Никола. Земсков пояснява:
– Две години работих в България. В Пловдив. Помогах на треньорите да се усвои техниката при сложните елементи. Ще кажа направо: Делчев е ярък талант. Координиран, трудолюбив, смел. Програмата му е отлична, оригинална.  Прави неща, които никой в света още не е правил…
Всички са заинтересовани и с нетърпение очакват откриването на шампионата на Европа. Като ярки звезди преминават цяла плеяда от фантастични гимнастици от различни страни. Стоян Делчев е пети.

Журналисти от далечната 1977 г. разказват:

„Това беше театрално представление, цирково изкуство от висша класа! Композицията беше толкова динамична, че на всички им се струва, че нищо по-прекрасно не може да бъде изпълнено от човек. И изведнъж се случва „взрив“ – залата притихна, а миг след това избухна във възторг. Не, това не беше просто взрив. Беше избухнала бомба, защото Стоян Делчев изпълни коронния си номер – така неочакван, толкова рисков и изумително красив беше той. Всички помислиха: гимнастикът ще се счупи и ще излети, цепейки въздуха, ще полети надолу…И сърцето се стегна от жалост към спортиста. ..

olympic-games-moscow-1980-stoian-delchev

А той, извършвайки салто със завъртане, с края на пръстите си успя да се хване за грифа и отново заприлича на пружина. Последва буря от аплодисменти.

stoian-delch55ev

Съдиите бяха пребледнели.

После им мина.

И търпеливо започнаха да вдигат цифрите „9.9“.

Stoian-Delchev1

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s