Монаси правят метеж в Атон / El Pais

Esphigmenou_monastery_2006Мария-Антония Санчес-Валиехо

Това е нещо средно между въстание против системата и движението „Окупирай Уол Стрийт“, смята El Pais.

Атонските монаси, които са в конфликт с Константинополския Патриарх, оказаха съпротива на полицията, която се опита да ги изхвърли от манастира, пише изданието. Летяха камъни и дори „коктейли Молотов“. Самите монаси отричат този факт, но съществуват фотографии, доказващи горенаписаното.

file_21Около сто „монаха-еретика“, както ги нарича изданието, живеят в манастира Есфигмена в Атон. В понеделник чиновник бизуспешно се опитал да ги изхвърли. Есфигмена за последните 50 години е бастион на най-твърдолинейната ортодоксия. Константинополският Патриарх дал изявление за наличие на разколничество. Още през 1965 г., когато тогавашният римски папа и партриархът на Православната църква отмениха указите за взаимното отлъчване, манастирът Есфигмена се напълни с черни знамена и лозунги „Православие или смърт“. Ако през тази есен се състои вече насрочената среща между Папа Франциск и Патриарх Вартоломей, „гневът на тези византийски талибани отново ще се прояви“, пише изданието. Есфигмена няма да прости на Вартоломей нова измяна към ортодоксията“, – заключава авторът.

002761Вартоломей още през 2002 г. се разпореди да се изсели настоящото братство от този манастир. Но острият конфликт се разгоря едва през юни тази година, когато решението за изселването бе потвърдено от съда.

Вестникът припомня и за друг скандал в Атон: игуменът Ефрем е осъден на строг тъмничен затвор по обвинение в корупция и разхищение. „Дори жалбите на Владимир Путин, а Русия има тесни връзки с Гърция по отношение на православието, не успяха да предотвратят затварянето на игумена, макар до вратите на изправителното заведение да се бе събрала шумна тълпа от поклонници, духовни лица и няколко рок-групи в монашески раса“, – се казва в статията.

Източник: El Pais http://internacional.elpais.com/internacional/2013/07/31/actualidad/1375299227_364200.html

picture28tq

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s