Терористично ръководство за всички / Neue Zürcher Zeitung

orig4bbbd436c8631Марк Трибълхорн

През 1957 г. майорът от швейцарската армия Ханс фон Дах публикува ръководство за партизанска войса, което трябвало да подготви съгражданите му за вероятно нападение на съветските войски. Армейското ръководство пренебрегнало факта, че книгата ще се превърве в библия на терористите от целия свят, пише  Neue Zürcher Zeitung.

Книгата „Ръководство за партизанска войса за всички“ започва с допускането, че СССР е решил „да унищожи демократичната същност“ на Европа, и Швейцария е станала театър на военните действия. По-нататък се дават „сериозни, подробни и нагледни“ съвети за борба с агресорите, предназначени за редови граждани. „Историческите предания от миналото тук се преплитат с изводи от опита в партизанските борби по време на Втората световна война“. Книгата завършва с възклицанието „По-добре да умреш прав, отколкото да останеш жив на колене“.

27029-1500x1125Фон Дах разглежда и въпроси около „създаването на ядки за съпротива, набор от въоръжение, връзки чрез тайници, излизане в нелегалност след нанасяне на удара, поведение по време на разпит и след насилие“. Дават се инструкции за изготвяне на „самоделни бомби за поразяване на жива сила“. Авторът обяснява как безшумно да се неутрализира патрулиращ с помощта на брадва и „как в условията на дивата природа да се храним с дървесна кора, жаби и охлюви“.

Във втората половина на 1950-те години, когато фон Дах написал книгата си, „въпросът за партизанската война витаел във въздуха, при това не само във военните кръгове“, припомня Neue Zürcher Zeitung. Свой отпечатък наложили войната в Корея и унгарското въстание. Самият фон Дах по това време служил в учебния департамент на Министерството на отбраната и бил обхванат от идеята за всеобщо военно просвещение, „от перото му излизали безкраен брой армейски инструкции и статии, публикувани във военните списания“. Освен това, фон Дах бил деен участник в религиозно-благотворителната организация „Армията на спасението“.

Военното ръководство не оценило труда на фон Дах: през 1974 г. идеята да се използва книгата за щатна армейска инструкция била отклонена. Официалното обяснение на позицията на Генералния щаб била: изложените в книгата принципи за борба на градското население с окупаторите „нарушават международното право“. Но истинската причина, както пише Neue Zürcher Zeitung, била в това, че швейцарските стратези настоявали за „армия на велика държава в джобен формат“ – с военна авиация, танкове и ядрено оръжие, – а не за партизанска отбранителна война.

Независимо от това, че фон Дах не успял да въздейства върху доктрината на швейцарската армия, а „в СССР, страната потенциален агресор, над книгата се…надсмивали“,  но тя се превърнала в успешно произведение за „милитаристите по целия свят“, от Ангола до Виетнам, пише изданието. Появили се „безбройни пиратски преводи на над 50 езика…Книгата се превърнала в азбука на партизанската борба, тя давала знания за разрушителни акции на всеки, който се нуждаел от това. Поглеждайки във профилните форуми в интернет, можем да се убедим, че в антиправителствените кръгове и днес справочника го боготворят“, – завършва изданието.

Източник: Neue Zürcher Zeitung http://www.nzz.ch/aktuell/schweiz/terror-rezepte-fuer-guerilleros-1.18123000

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s