Изненада: Държавният дълг на САЩ е няколко пъти по-голям от обявения

geСАЩ са натрупали повече от $ 70 трлн национален дълг, но тази сума на се съобщава от официалните лица. Към този извод стигна проф. Джеймс Хамилтън от Икономическия университет в Калифорния на база проведено изследване.

Според официалните данни на Вашингтон, от началото на глобалната икомическа криза през 2008 г. държавният дълг на САЩ е нараснал от $ 5 трлн да $ 16 трлн долара. Изплащането на дълга лежи на плещите на данъкоплатците, принудени ежегодно да покриват задлъжнялостта, а това са $ 220 млрд.

podkupОгромната задлъжнялост е станала факт, благодарение на безпрецедентните мерки на правителството за изход от кризата. Преди пет години Федералната служба на щатския резерв „затрупа“ икономиката с пари и изкупи множество активи. Трябваше да се извърши дългосрочно обезпечаване на бюджета, за да се занижат процентните лихви и да се привлекат инвестиции в икономиката, твърди проф. Хамилтън.

По такъв начин общата сума на дълга се увеличава с всяка година. Бюджетната комисия на Конгреса предполага, че само процентите върху държавния дълг за 2021 г. ще превишат държавните разходи за военни нужди за 2013 г.

Професорът от Сан Диего Джеймс Хамилтън каза, че не разбира как американската власт е успяла да скрие подобни огромни суми от народа на Америка. Държавният дълг на САЩ включва в себе си дълговете на отделните щати, корпораци и физически лица, бъдещи социални плащания и т.н., т.е. парите, които федералното правителство на САЩ дължи на кредиторите си. В цялост, според проведено изследване, $ 70 трлн.

По-рано се съобщи, че държавният дълг на САЩ от $ 16.4 трлн е бил достигнат в края на миналата година. След което министърът на финансите на САЩ Тимъти Хайтнър информира Конгреса, че държавата прекратява изплащането на дълга и предприема извънредни мерки, за да се избегне дефолта.

3 отговора на “Изненада: Държавният дълг на САЩ е няколко пъти по-голям от обявения

 1. Е, и кой тук е изненадан?… Странно заглавие. Аз не съм изненадан изобщо.
  … … …
  Между другото, за „дълга“ на САЩ…
  Дълг ли е това, което никой никога няма да си поиска, защото просто няма да посмее – няма никакъв интерес да спука един такъв ГОЛЯМ балон?… Пък и всъщност, никой няма и никакво намерение да връща нещо. (Поне, не и в пълен размер.) Това е просто една имагинерна счетоводна величина.
  Докато съществуват САЩ в сегашния им имперски вид, дългът на САЩ няма да бъде плащан и ще служи само за една куриозна статистика. Хич не се надявайте САЩ да се разпадне или да фалира, или изобщо някак си да пострада, заради такава една глупост. Това е империя с глобални амбиции, и зад нея стои цялото юдео-масонско войнство – банкерско и корпоративно. Световното им господство е купено с кухите им долари. Ей такъв „длъжник“ да си, па здраве му кажи!

  • Абсолютно сте прав, само че това ще е вярно само ако Империята има от къде да взема. Защото парите са само едни хартийки. Това ще принуди правителството на САЩ да води безконечни войни за всичко, което има някаква стойност. Но това все повече ще ги обезкръвява, докато не се стигне до разпада им. Юдеите първи ще избягат и ще оставят Северна Америка в разруха. Най-вероятно ще се стигне до глобална война. Сигурно е, че центърът на „цивилизацията“ ще се премести. Може би в Азия, може би в Австралия или ЮАР.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s