Колко струва една жена? („Respekt“, Чехия)

17.jpegИва Розе

В планинските части на Западна Нова Гвинея, провинция Папуа, днес една жена е равна на стойността на 10 свине. Преди няколко години за една жена бяха достатъчни 5-8 свине.

eДнес всеки млад човек в племето трябва старателно да се труди, за да ощастливи един ден тъста си с цяло стадо свине. Така се увеличава възрастта на потенциалните кандидати за сватба. Годините на невестите са както преди – 12 -`15 години. Избират ги според провереното правило на първобитното общество: ако при момичето започнат да се проявяват първичните полови белези, значи тя е готова да се омъжи. Племето Дани не вярват особено на дрехите. Жените носят полички от трева или парче кожа, т.е. най-малкото развитие на женските гърди се намира под внимателното наблюдение на широката общественост.

160863-frederikaБроят на свинете, а съответствено на жените, тук е още един показател за обществения статус. Всеки мъж трябва да има поне една жена за гарантиране на една от трите важни части на живота в племето: градина, деца, свине. Попитах следното: трябва ли жената да има някаква квалификация, аз да може тя, след като прекопае картофите, да отиде да се занимава с децата, а после да израсне в йерархията до свинарка. Не, казват ми, никакви правила няма тук. Това е въпрос на късмет и талант.

31.jpegВсеки мъж, който иска да си позволи повече от пет жени, трябва да съумее да завъди достатъчно брой свине. Например, той може бързо да разпродаде по-голяма част от дъщерите си. За дъщерите си той ще получи свине, които на свой ред ще инвестира в нови, млади жени. А те отново ще му родят дъщери. А дъщерите – нови свине. И така нататък. Общо казано, докато жените раждат момиченца, системата ще работи. Ако, разбира се, има достатъчно мъже, за да обезпечат системата на свинете.

90239202_large_4Възможността за потенциална девалвация на пазара на свинете тук не се обсъжда. Пък и няма смисъл да си блъскаме главите по този въпрос. Ако бях повдигнала казуса, щяха да ме помислят за вещица, а към племе, популярно с канибализма си, трябва да се отнасяме абсолютно внимателно.
Но не мога да се сдържа, защото постоянно ме вълнува въпроса: чували ли са тук някога за системата на пирамидалните инвестиции.

Оригинал на публикацията: http://respekt.ihned.cz/c1-59034910-kolik-stoji-manzelka#

eпIMG_3544

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s