Мюфтията на Сирия към Папата: „Ела в Сирия с мир“ („Il Giornale“, Италия)

European Parliament Plenary Session in StrasbourgЖан Микалесин

Дамаск – „Много бих искал да си поговоря с Папа Франциск, защото той е човек от народа, а не представител на властта. Искам да го помоля чрез вашия вестник да посети Сирия, а да отиде и в Египет, Йордания и Палестина, за да се срещне с мюсюлманските мюфтии, с християнските и еврейските духовни лидери и да сложи край на войните, които ни разделят. Ние, мюсюлманите и вие, християните, построихме джамии и църкви, но сега трябва да излезем от храмовете и да чуем гласа на народа. Папа Франциск би могъл да помогне да се сложи край на войните“.

bc290d93a994d5a66b68eb34a3577a0aВеликият мюфтия на Сирия Ахмад Бадредин Хасун добре знае какво представлява войната. Той е на 64 години и вече 13 години е велик мюфтия на Сирия. Пред две години, след изявлението му за подкрепа на режима убиха 22-годишния му син в покрайнините на Алепо. Мъст. Но той никога не призова към отмъщение. „Винаги съм казвал, че ако Мохамед е призовавал към убийства, то той никога не би станал пророк на Аллах, – заяви великият мюфтия в интервю за Il Giornale.  – Заради тези изказвания ме критикуваха много мюсюлмански интелектуалци, но в думите ми се съдържа истината. Когато Пророка го помолили да накаже със смърт убиец, той винаги отговарял, че убийците ще ги накаже Бог. Именно затова аз простих на убийците на сина ми. И призовавам към подобно отношение всички, които са преживели такава трагедия“.

Il Giornale: Но вие подкрепяте правителство, което е обвинявано в убийството на собствените си граждани…
Мюфтията: Ако Сирия сключи мир с Израел, то днес тя би била най-благополучната държава в Близкия Изток. Винаги съм призовавал Америка и Израел да сключат мир, а не да разпространяват лъжи.

– Обвиненията са и от страна на Европа…
– През 2008 г. европейският парламент ме покани в Брюксел. Когато помолих те да изпратят делегация в Сирия, за да види тя случващото се в страната, ми отговориха, че това ще стане възможно само тогава, когато Асад си тръгне. Как може човек да се примири с подобен диктат от тези, които се намират толкова далеко, а отказват да видят истината? Готов към да дойда при вас и да се срещна с всички членове на опозицията. Европа извършва голямо престъпление, отказвайки се от дипломатически връзки със Сирия и скривайки истината за тази война. Френският посланик в началото на хаоса се опита да помогне на Сирия, но Париж му припомни, че е французин, а не сирийски посланик.

B6C938A1-F89F-4BBA-94CF-0C28800CB45F_w640_r1_s

– Защо трябва да ви вярваме?
– Видяхте ли какво се случи с Ирак? Имаше един Саддам Хюсеин, а сега имате 30 такива. Египет вече не може да бъде контролиран от никого. Нима искате да се случи същото и със Сирия? Ако тук възникне ислямска държава, войната ще достигне и до сърцето на ЕВропа.

– В Близкия Изток се страхуват от нови атаки на „Ал Кайда“. Защо съществува такава ненавист към Запада?
– Проблемът е Америка. Вижте манифестациите на „Мюсюлмански братя“ и военните в Египет. Те са обединени от ненавистта си към САЩ. Ал Кайда и заплахата – това е резултат от същите грешки. Америка създаде талибаните, а те създадоха Ал Кайда.

– В лапите на „Ал Кайда“ се оказа и много известният в Сирия италиански свещеник Паоло Дал-Ольо.
– Много се надявам, че той ще се върне жив в Италия. Добре познавам Паоло, но той е в беда, защото се оказа на територия, в която законите не действат. Бог повелява да влизаме в дома през вратата, а той се опита да влезе през задния вход. Когато той пристигна в Сирия, се срещнах с него като с брат, а не като с чужд. Защитавах го от обвиненията на сирийската католическа църква, но кагато видях, че той марширува с метежниците, разбрах, че той не е призван да донесе мир. Много се безпокоя за съдбата на сирийския епископ Йохан Ибрахим и православния гръцки архиепископ Боулос Язиги, които „Ал Кайда“ хвана през април. Те действително търсеха съгласие.

pict_20080115PHT185711– В Сирия изчезна и журналистът Доменико Кирико, влязъл в сраната заедно с въстаниците.
– Случват се и такива неща, защото вашите средства за масова информация се поддават на пропаганда.
– От Европа в Сирия се насочиха 600 доброволци мюсюлмани, за да се сражават с режима, който вие защитавате.
– Знам това. Сред тях е и младият италианец, загинал в нашата страна. Всички тези мюсюлмани бих посъветвал да не продават главите си. Нашата религия проповядва мир, а не война. Нека тези млади хора по-добре изучат Корана и да не вярват на тези, които ги подстрекават да се сражават зад граница.

Великият мюфтия е висшето духовно лице на сунитите в Сирия. Той издава укази, интрепретира ислямските закони по спорни въпроси по молба на частни лица и съдилища. Решенията на великия мюфтия са източник на информация по практическото приложение на ислямския закон. Ахмад Бадредин Хасун заема поста от юли 2005 г. До началото на гражданската война често го канят на многобройни междурелигиозни срещи, на които той винаги отстоява необходимостта от диалог между конфесиите. Той винаги е защитавал режима на Асад и казва, че на въстаниците-мюсюлмани, сражаващи се против правителството, им плащат зад граница.

Оригинал на публикацията: http://www.ilgiornale.it/news/esteri/gran-muft-papa-vieni-siria-portare-pace-chi-ha-sconfessato-i-941258.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s