Снимки от ада, 2013 („Foreign Policy“, САЩ)

orphan-boy-picВойни, глад, жестока диктатура, детска смъртност, икономическа криза, масови епидемии, вътрешнополитически борби и природни бедствия – по много пътища една държава може да бъде доведена до катастрофа. В рейтинга на недееспособните държави фигурират 60 страни. Предлагаме ви фотографии от недееспособните.

Сомалия

Сомалия 211537402

От 2012 г. индексът за страната малко се понижи, но Сомалия е най-недееспособната от недееспособните държави, вече шеста година възглавява рейтинга. От друга страна, през 2012 г. след две десетилетия гражданска война и последвало управление на преходни правителства, започна да работи признато от международната общност федерално правителство на Сомалия. През 2013 г. САЩ за първи път от 1993 г. официално призна новото сомалийско правителство. Но Сомалия си остава разделена и практически неуправляема държава – северните райони функционират като независими държави. БВП на човек е 115 долара – най-ниският в света. На фотографията – сомалийски младеж играе футбол с угандийски войници от Миротворческата мисия на Африканския съюз, февруари 2013 г.

Южен Судан

Южен Судан 11539729

Южен Судан още няма и две години, това е най-младата държава в Рейтинга на недееспособните държави. Страната се опитва да установи функциониращо правителство от момента на независимостта си през 2011 г. Надеждите са в това, че независимостта ще сложи край на десетилетните вражди между мюсюлманския север и християнския юг. Но всички очаквания се оказали преждевременни. Прекратяване добива на нефт нанася допълнителен ущърб на икономиката на Южен Судан. Постоянните сблъсъци заплашват крехкия мир между съседите.

На снимката – деца от провинция Южен Кордофан играят върху огломки от свален самолет около бежански лагер в Южен Судан, февруари 2013 г.

Йемен
Йемен 211539786

Макар огромната терористична заплаха в страната да е най-видимият проблем за Йемен, гладът  е най-неотложния проблем за населението там. По данни на Световната хранителна програма, от 2009 до 2012 г. количеството на гладуващите в страната е нараснало два пъти, а растящите цени на нефта и хранителните продукти в условията на политическа криза усложняват и без това катастрофалната ситуация. През май 2012 г. 10 милиона човека – 44 % от населението – не си дояждат, а на 5 милиона е нужна спешна медицинска помощ. Страната стремително изтощава водните си русурси. Столицата може да остане без вода в следващите десет години. В много градове на Йемен водата в чешмите вече е достъпна само на определени периоди.
Макар от 2011 г. Йемен да се изкачи от 13 на 6-то място, има признаци на промени. Страната по-добре от други осъществява мирния преговорен преход от политическите катаклизми от времето на арабската пролет. Йемен засилва сътрудничеството си със САЩ по въпроса за борбата с Ал Кайда на Арабския полуостров.

На снимката – йеменец на мотоциклет на фона на разрушен дом в историческия квартал на столицата на страната Сана, 3 юни 2013 г.

Ирак

Ирак 211540066

Ирак продължава да изпитва трудности след извеждането на американските войски през 2011 г. Десет години след влизането на САЩ страната страда от междурелигиозно насилие, което, както се опасяват много, може да се превърне в мащабна гражданска война. Сунитските въстанически групировки както преди се борят против крехкото правителство, възглавявано от шиитския премиер Нури Ал-Малики. Повече от хиляди иракчани бяха убити през май – месецът се превърна в най-кръвопролитния месец за страната за последните пет години.

На снимката – иракски поклонници-шиити на пътя, водещ към гробницата на Имам Муса Ал-Кадима в столицата, 2 юни, годишнина от смъртта на седмия имам.

Кот-дИвуар

211540181

Повече от десет години страда Кот-дИвуар от политическа нестабилност, страната се гърчи от последствията от кризата през 2010-2011 г., когато действащият президент Лоран Гбагбо отказа да напусне властта след загубата на изборите. В края на краищата Гбагбо беше арестувани и в момента очаква развръзката от съдебния процес от Международен съд, но неговите привърженици продължават да нападат селища и военни обекти в страната. В Кот-иИвуар има силно присътвие на миротворци от ООН и френски войски.
На снимката – войници от Републиканските сили на страната след серия атаки патрулират по улиците на Дабу, 16 август 2012 г.

Кения

211540301

В началото на тази година Кения очакваше безредици, опасявайки се от избухване на насилие, с каквото страната се сблъска след изборите през 2007 г. За щастие, изборите преминаха относително мирно, но, както съобщава Международната кризисна група, „с причините за кръвопролитията от 2007 г-, включително културата на безнаказаността, териториалните спорове, корупцията, етническото напрежение, липсата на стабилни институции и регионалното социално-икономическо неравенство, предстои още адекватна работа“.
На снимката – протестиращи държат фалшива кенийска банкнота с изображение на свиня по време на демонстрация около сградата на парламента в знак на протест против това, че депутатите си гласуват значително завишаване на заплатите, 11 юни 2013 г., Найроби.

Сирия

211540565

Гражданската война в Сирия с всеки изминал ден става все по-кървава и по-разрушителна. До момента жертви на конфликта са повече от 93 000 човека. Неотдавнашното решение на администрацията на Обама да предостави на въстаниците известно количество стрелково оръжие едва ли ще измени значително баланса на силите. Конфликтът, започнал с мирни протести против управлението на сирийския президент Башар Асад, се превърна в истинска война.
На снимката – сириец стои върху развалините на собствения си дом, докато останалите измъкват изпод остатъците оживелите и загиналите, 23 февруари, Алепо.

Бурунди

211540446

Бурунди – малка, но с кървава история и с поразена от нищета икономика, основана на натуралното селско стопанство. Страната се възстановявва след повече от 200 години междуетническа гражданска война. Макар тази година да се наблюдава някакъв прогрес (след резкия подем през 2011 г. политическите убийства намаляха), страната има още какво да направи за себе си. Според данни на Human Rights Watch, представители на силите на сигурността, а също членове на младежката организация към управляващата партия действат в условия на пълна безнаказаност.
На снимката – автобус с бурундийски бежанци, връщащи се от Танзания, 14 ноември 2012 г.

Иран

211540690

Показателите за развитие на Иран в сравнение с останалите страни в списъка са огромни: например, грамотните в страната са 77 %. Но върху иранската икономика са нанесени жестоки санкции, което отрежда място на държавата в настоящия рейтинг.
На снимката – иранци празнуват победата на умерения кандидат за президент Хасан Роухани, 15 юни 2013 г., Техеран.

Ангола

211541249

Макар в Ангола да има демокрация, управляващото Народно дивжение за освобождение на Ангола и неговия лидер президента Жозе Едуарду душ Сантуш управляват страната от 1979 г. Изборите през 2012 г., в резултат на които движението получи болшинство в парламента, а душ Сантуш – поредното 5-годишно управление, не съответстват на международните стандарти, пише изданието.
На снимката – празен парцел в гетото на Луанда, Ангола.

Киргизия

211541346
В Киргизия цари нестабилност: превратите през 2005 и 2010 г. засилиха напрежението между киргизи и узбеки. Киргизкото правителство е разтревожено от евентуални терристични заплахи. През юли тази година заместник министър-председателят каза в парламента, че в страната действат около 20 000 представители на терористичната групировка Хизб ут-Тахрир.
На снимката – къпане на православни в езерото около село Ленинское на 10 мили от Бишкек, 19 януари 2013 г.

Свазиленд

211541968
Под монархическото управление на крал Мсвати III, притежващ пълната власт в страната, болшинството от населението на Свазиленд (69 % през 2006 г.) живее в абсолютна бедност.
На снимката – сътрудници от поправителната служба следи как момичетата изпълняват „танца на тръстиката“, предназначен за крал Мсвати III, 2 септември 2012 г.

Грузия

211542065
Независимо от девиза си, „Силата е в единството“, Грузия е много неспокойна страна. Според изданието, грузинският суверенитет е бил нарушен от руска окупация на регионите Южна Осетия и Абхазия. Миналата година в Грузия се извършил мирен преход – президентът Михаил Саакашвили изгубил в изборите пред Бидзин Иванишвили.
На снимката – православни вярващи отбелязват Пасхата в църква в Тбилиси, 5 май 2013 г.

Филипините

211542190

Макар миналата година Филипините да направиха сериозни крачки към приключване на битките с въстаниците, страната и до днес не е безопасна, особено на територията на остров Минданао (през 2009 г. САЩ продължиха срока за присъствие там на 600 американски противовъстанически сили, оказващи подкрепа на Армията на Филипините). Нищетата си остава ключов фактор – 28 % от населението на страната живее отвъд прага на бедността. Правителствените доклади от тази година показват, че усилията за намаляване на бедността не са били никак ефективни от 2006 г. и до днес.
На снимката – жител на Манила около депо за отпадъци, 19 юни 2013 г.

Малави

211540888

В края на 2000-та година имаше знаци, че Малави може да се превърне в автократия – съдейки по авторитарното и нестабилно управление на бившия президент Бингу Ва Мутарик. След смъртта му, обаче, неговият наследник Джойс Банда насърчи икономическото развитие и либерализира строгото антигейско законодателство.
Независимо от това – СПИН и икономическата изостаналост си остават хронични проблеми.
На снимката – деца чакат на опашка, за да получат храна в детски дом в Намитете в навечерието на пристигането на Мадона, 5 април 2013 г.

Some content on this page was disabled on 08.07.2016 as a result of a DMCA takedown notice from Jan Sochor. You can learn more about the DMCA here:

https://en.support.wordpress.com/copyright-and-the-dmca/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s