Тайни договорки между САЩ и СССР / Foreign Policy

1280Уилям Бьор

Точно преди 50 години СССР, САЩ и Великобритания подписаха Договор за забрана на изпитанията с ядрено оръжие в атмосферата, космическото пространство и под водата (Московски договор), се казва в статията на старшия аналитик на Националния архив по безопаснастта на САЩ Уилям Бьор във Foreign Policy.

Трите държави се опитаха да разработят договор за всеобща забрана на изпитанията, но не успяха да стигнат до съгласие около процедурите за контрол. В резултат Московският договор забрани провеждането на подземни ядрени изпитания, по време на които периодично изтичат радиоактивни продукти в атмосферата, пише авторът.

В средата на 1960-те години държавите си прехвърлят взаимни обвинения в средствата за масова информация за нарушаване на договора, но после заглавията от този род изведнъж изчезват от страниците на вестниците. Откритият неотдавна архивен документ ни помага да разберем какво се е случило. Работата е в това, че двете супердържави започнали да спазват негласно „джентълменско споразумение за неогласяване при изтичане на радиоактивни елементи“.

Аналитикът обръща внимание върху това, че САЩ и СССР първоначално правели различна трактовка на един член от договора, който забранявал изхвърлянето на радиоактивни продукти извън пределите на държавата. Съветската страна забранявала изхвърлянетото на радиоактивни частици, докато в същото време американската се разпростряла и върху забраната за изхвърляне на радиоактивни газове.

Един от последните инциденти, получили широка гласност в световната преса, се случил на 27 октомври 1966 г. по време на изпитания на съветско ядрено устройство с мощност 1.2 мегатона. След настойчивите протести от страна на САЩ посланикът на СССР в САЩ Анатолий Добринин предал на американските си колеги молба от съветското правителство да не повдигат повече този въпрос публично. Ръководството на СССР предложило на Вашингтон да не се занимава с разследвания около изтичането, което, апропо, си позволявала и американската държава, акцентирал върху последното съветският посланик.

Бьор подчертава, че в САЩ изхвърлянията на радиоактивни елементи се случвало значително по-рядко, отколкото в СССР, защото американците предприемали по-сериозни мерки за безопасност.

Държавите тайно се упреквали и протестирали една срещу друга до май 1986 г., когато след аварията в Чернобилската атомна електроцентрала зам.-министърът на отбраната Ричард Перли разказал за миналите взаимоотношения между суперсилите в Конгреса. Разбира се, чиновникът не признал за наличието на негласни споразумения между САЩ и СССР за неразгласяване, се казва в публикацията.

Източник: Foreign Policy http://www.foreignpolicy.com/articles/2013/08/05/venting_and_complaining_underground_nuclear_test_ussr?page=0,0

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s