Конспиративна параноя тресе Ердоган / ABC

3B_sДаниел Ириарте

Видният турски политик заяви, че за протестите е виновна Германия, а следователи предполагат, че няколко турски военни специалисти са били убити „чрез телепатия“, пише АВС.

Журналистът Даниел Ириарте отбелязва, че това е характеристиката на обкръжението на Ердоган: подобни предположения се приемат там насериозно, добавя авторът.

Ириарте подробно разказва: през 2006-2007 г. 4 сътрудници на турската компания ASELSAN са били открити мъртви. Полицията сметнала, че те са се самоубили. Но роднините на трима от загиналите не вярват в това обяснение, а смъртта на четвъртия е сметната за убийство дори от някои патоанатоми.

По заповед на Ердоган започнала нова проверка. Ако вярваме на вестник Todays Zaman, правителствените следователи направили следното заключение: военните са могли да бъдат подтикнати към убийство по пътя на телепатични атаки – била им внушена дълбока депресия. Заключението било прието от Ердоган и предадено на прокуратурата.

Защо премиерът и обкръжението му се увличат по коспирологията? Според журналиста, те си блъскат главите над причините за антиправителствените протести и се хващат за екстравагандни теории – например, за международния заговор, начело на който стои еврейско „лоби“. Припомняме, че Ердоган също заяви, че използването на цезаревото сечение при раждането умишлено се прилага с цел намаляване населението на Турция.

По-рано Бурхан Кузу от управляващата партия заяви: протестите са провокирани от Герамния, за да се спре строителството на аерогарата в Истанбул, която ще надмине тази във Франкфурт.

Авторът отбелязва: през юни същото обвинение е повдигнато и от икономиеческия наблюдател Булут, който твърдял също, че искали да убият Ердоган „чрез телекинеза“. Скоро след това Ердоган назначи Булут за старши съветник по икономика.

Източник: АВС http://www.abc.es/internacional/20130806/abci-conspiranoia-entorno-erdogan-201308061109.html

2 отговора на “Конспиративна параноя тресе Ердоган / ABC

  1. Тук няма нищо конспиративно, наивно и смешно. Заговорите са най-нормална политическа технология, в нея няма нищо странно или неестествено. В момента се води жестока информационна психо-война. И в нея тези, които изостават, неизбежно ще станат жертви. Ще бъдат пометени по най-позорния начин: от собствените си подкокоросани народи, без агресорът да изстреля нито един патрон. (Чрез информационна интервенция, струваща има-няма, колкото един стар калпав танк.)

    Тук интересното е: а какво кара Ердоган да смята, че именно Германия стои в основата на заговора? Защо да не е Вашингтон, или Израел? Или Франция? И защо изобщо толкова го боли, че не го щели в ЕС – въпреки, че повече му подхожда да се стреми да постави Турция в центъра на ислямския свят като независима, силна и водеща страна, отколкото доброволно да я направи брюкселска провинция. В този смисъл протестите даже са му от полза, а не от вреда. Тук Ердоган явно води някаква сложна игра и едва ли си струва да вярваме на всичко, което казва.

    Що се отнася до „внушените самоубийства“ – да, тук май някой е прекалил с фантазиите. Няма нужда от „психо-излъчватели“, за да бъде „самоубит“ някой. За това си има стари изпипани класически методи. И това също не е изключено – ако някоя чужда специална служба се е заела с Турция, тя може да стигне и до там. Но отново: коя е в такъв случай страната, чий е интересът?

    И накрая, дали симпатизирам на протестиращите турци? Да, без съмнение! Те явно се борят честно и за една справедлива кауза. Това обаче не пречи да бъдат манипулирани и използвани в чужд интерес. Мъдростта на един народ се състои в това, да постига своите цели без да прави услуга на външни сили, без да дава да го яхват. Скоро ще дойде моментът, когато ще се види – имат ли турците нормален здрав разум.

  2. Ердоган не е толкова глупав, колкото го изкарват! Не може държавник от такъв ранг, заобиколен с експерти и с море от класифицирана информация, да живее в някакъв свой си въображаем свят. Авторът на статията не е прав. Ердоган с основание счита, че е съвсем реално протестите в Турция да са инициирани, подстрекавани, насочвани, манипулирани, организирани, ръководени и така нататък… от външни сили. Как? Ами елементарно, Уотсън – чрез социалните мрежи! Чрез вече изпитаната „типинг-пойнт“ технология за манипулиране, за въздействие върху масите. Тя показа прекрасни резултати и в Тунис, и в Египет, и в Сирия (в началото), и в Йемен… А в България този процес тече сега, В МОМЕНТА. Не ви ли е познат?… Тук той е подкрепен и от много други средства за натиск. От соросоидните НПО-та, от ред чужди посолства и директно от Брюксел, тотално от всички медии, от родните ни олигарси, подхранен е от вътрешни и външни пари. Такъв масиран натиск даже ни прави чест, в известен смисъл. Но в страни като арабските, или Турция, основното средство за въздействие е именно интернет и соц.мрежи. Вероятно там и нивото на населението е по-ниско.
    Не сучайно някои страни като Китай и Иран са принудени да налагат рестрикции върху мрежата, понеже явно не могат да измислят нещо по-добро. Не че им симпатизирам. Но обективно погледнато, мерките им: 1 – не са безоснователни и 2 – засега дават ефект, като запазват мира в страните им.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s