Западът иска да забрани Олимпиадата в Русия / от чуждестранната преса

origАнглоезичната преса продължава да публикува призиви на световноизвестни актьори, спортисти и политици, които настояват Русия да бъде лишена от правото да проведе зимните Олимпийски игри, ако руснаците не отменят „антигейския“ закон.

Най-далеко от всички достига актьорът Стивън Фрай, който написа писмо до шефа на МОК Жак Рог, до министър-председателятДейвид Камерън и лорд Сабастиян Кое с призив да се подкрепи идеята за забрана на Олимпиадата в Сочи, съобщава The Independent – http://www.independent.co.uk/news/world/europe/coalition-of-international-figures-urge-ioc-to-strip-russia-of-winter-olympics-unless-homophobic-laws-are-repealed-8750848.html
„Пълната забрана на руските зимни Олимпийски игри в Сочи през 2014 г. е крайно необходима, – се казва в писмото. – Не бива да се създава впечатление, че Путин е получил одобрението на цивилизования свят“.

Фрай сравнява Игрите в Сочи с берлинската Олимпиада от 1936 г., „проведена под егидата на тиранина, който три години преди това прие закон за преследване на малцинствата, чията единствена вина бе, че са се появили на този свят“.

„Аз съм гей. Аз съм евреин. Повече от роднините ми от страна на майка ми са жертва на хитлеристкия антисемитизъм, – пише авторът. – Днес плача, виждайки, че историята се повтаря“.

Президентът на САЩ Барак Обама не подкрепя идеята за бойкот на Сочи-2014, но предупреди, че всички опити да се пречи на спортистите да изказват позициите си ще бъдат неприемливи за Вашингтон. „Държавите, които се опитват за сплашат гейовете, лесбийките и транссексуалните или да им причинят вреди, ме извеждат от търпение“, – сплаши Обама.

Против дискриминацията на гей-обществото в Русия се изказаха Лейди Гага, Иън Маккалън и Били Брат, се казва в статията.

Американският фигурист-гей Джони Уейр, продължава изданието, смята всички опити да се бойкотира Олимпиада- 2014 или пренасянето й в друг град за контрапродуктивни мерки. „Руското общество не е виновно, че правителството е толкова нетърпимо и създава големи проблеми за това малцинство“, – заяви той в интервю за ВВС.

Малко преди Стивън Фрай със сходна инициатива се изяви американският актьор Джорд Такеи, по-известен с ролята си на лейтенант Сулу в сериала Стар Трек. Такеи създаде петиция на сайта change.org, призоваваща да се пренесе Олимпиадата във Ванкувър, пише The Globe and Mail – http://www.theglobeandmail.com/news/british-columbia/actor-george-takei-among-40000-calling-for-sochi-games-to-be-moved-to-vancouver/article13641678/
До 7 юли в нея са се подписали 55 хиляди човека. Такеи отбеляза, че спортните съоръжения във Ванкувър се намират в прекрасно състояние след зимните Игри от 2010 г.

„Бойкотът на Игрите ще удари спортистите, които няколко години са тренирали, за да вземат участие в тях, а бойкотът на руската водка няма да доведе до необходимите промени“, – обяснява предложението си актьорът.

Държавният съветник на Ванкувър Джеф Мегс акцентира върху това, че да се приеме за втори път Олимпиадата не е лесна задача. Ако някой си мисли, че това е все едно да „постелиш бели чаршафи върху леглото си, много се лъже“, – отбеляза той. „Разбирам намеренията на хората, но не виждам практическото осъществяване на подобно безумие“, – заяви на 7 юли той, припомняйки, че за Игрите от 2010 г. страната се е подготвяла седем години.

„Мисля, че много хора от Ванкувър биха се радвали отново да приемат Олимпиадата, но въпросът не е в това. Кой ще плати за всичко?“, – подчерта лидерът на града.

Такеи реагира с материал в блога си, в който се казва, че руската забрана за пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения пряко противоречи на базовите принципи на МОК. Ако жертва на подобна нетърпимост бяха евреите, католиците или мюсюлманите, идеята да се пренесе на друго място Олимпиадата би се сторила не толкова странна, уверен е актьорът.

Един отговор на “Западът иска да забрани Олимпиадата в Русия / от чуждестранната преса

 1. =======================================
  „…призиви на световноизвестни актьори, спортисти и политици…“ – да, призиви – на гейове! „Малка подробност“.
  =======================================
  „…Не бива да се създава впечатление, че Путин е получил одобрението на цивилизования свят”. – тук се сещам за „Криворазбраната цивилизация“ на Добри Войников.
  … … …
  Анка: – …Сега виждам каква е била твоята цивилизация. Пази, боже, от такваз цивилизация!
  Маргариди: – Беки искаш и сега да ти правя комплименти? Моите комплименти за тебе са свършиха. Сега тряба ти на мене да правиш комплименти, че си в ръцете ми.
  … … …
  Анка: -Тази ли ти била човещината? Тази ли ти е цивилизацията?
  Маргариди: – Да, това е то цивилизацията, ако искаш да знаеш. Само един цивилизован може да играе такива роли. Ако ти беше една цивилизована мома, не можах та тури на ръка. Простите, игнорентите, за нас, цивилизованите са, както добитъците за човеците…
  Е, какво пък – въпрос на гледна точка.
  „И на вкус“ – казала котката… (сещате се в кой момент).
  =======================================
  „Против дискриминацията на гей-обществото в Русия се изказаха Лейди Гага, Иън Маккалън и Били Брат, се казва в статията.“ – ето това са то авторитети! Пред тях Христос и Неговите светии пет пари не чиният.
  =======================================
  „Фрай сравнява Игрите в Сочи с берлинската Олимпиада от 1936 г.“ – ей го пак старото изтъркано фашистко плашило, изкарано от нафталина. Щом някой не е удобен на извратените, веднага става „нацист“.
  =======================================
  “Аз съм гей. Аз съм евреин.“ – О, да, не съм учуден, даже бих се обзаложил, че е така – само по написаното! – „Повече от роднините ми от страна на майка ми са жертва на хитлеристкия антисемитизъм, – Днес плача, виждайки, че историята се повтаря” – всъщност, това не е вярно. Немските нацисти може и да са репресирали хомосексуалистите, но единствено на територията на Германия. В окупираните земи – Чехословакия, Полша, Украйна, пък и на запад, във Франция – напротив, там хомосексуализмът целенасочено се е насърчавал и поощрявал. Както впрочем, и проституцията, контрацепцията, абортите и всяка форма на разврат. Не от голям хуманизъм, естествено. А понеже нацистите са били убедени, че такава политика ще доведе въпросните страни до мека форма на геноцид – постепенно самоизмиране. Това е впрочем идея, почерпена от тогавашните щатски авторитети (1921 г. ) – Американската Лига за Контрол над Раждаемостта (ABCL), днес преименувана на Международна Федерация за Семейно Планиране (МФСП). Да, всички те са били прави. Последствията от политиката им са определено геноцидни. Те не успяха да се порадват на резултатите, но ние имаме този „късмет“.
  =======================================

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s