Москва: Носталгия по СССР / La Stampa

telefonДжани Риотта

„От момента на падането на Берлинската стена през 1989 г. Москва и Вашингтон не бяха много отделечени един от друг, – пише Джани Риота от вестник La Stampa, – разделяха ги противоположни интереси и възгледи, отсъстваше желание да се изгладят разногласията, повишаваха тона, но само за пропагандни цели“. Коментирайки решението на Обама да отмени срещата си с Путин в Санкт-Петербург, авторът пише: „Дори търпението на Обама има предел“.

„Обама знаеше, че руският лидер след фарса със Сноудън на московската аерогара ще му предостави убежище, – твърди Джани Риота. – „Бившият аналитик притежава много досиета, интересуващи Кремъл, и Путин не би изпуснал възможността да унизи американския президент, с когото имат отвратителни отношения. Двамата лидери имат различни характери, различни интереси. Путин не иска да губи последното пристанище в Средиземно море и няма да преотстъпи васала си Башар Асад. Обама се надява режимът в Сирия да падне. Обама даде заявка за създаването на нова и обновена обществена коалиция, разреши еднополовите бракове. Путин пък, когато цената на нефта започна да пада и консенсуса в Русия се доближи до опасната граница, се захвана за гейовете и артистите (Pussy Riot), давайки подкрепата си за православните и консерваторите“, – се казва в статията.

Никакво „презареждане“ между САЩ и Русия, между Обама и Путин не се състоя – точно обратното, отношенията на взаимно неразбиране са налице, продължава авторът. „Когато Сноудън се криеше на аерогарата в Хонг Конг, надявайки се на подкрепата на Китай, властта в Пекин бързо му втълпи, че той не е желан гост. Много въпроси разделят Китай и САЩ  в борбата за световно превъзходство, но китайското ръководство прекрасно осъзнава, че не бива да рискува мира и още незавършения процес на утвърждаване на Китай на световната арена. Двете държави действат отговорно и рационално, отстоявайки интересите си, отчитайки последствията. Защото грешките и рисковете са абсолютно рядко явление при тях“, – отбелязва Риота.

„Във времената на СССР Москва и Вашингтон никога не изгаряха мостовете един към друг. Хрушчов махна ракетите от Куба, Кенеди в замяна премахна ракетите от Турция и Италия. Лидерите прекараха „червен телефон“, за да успеят да предотвратят грешките, водещи към продължителна ядрена зима, – се казва по-нататък. – При Путин липсва „червен смартфон“, шефът на Кремъл действа с популистки мерки, отказвайки се от зрели отношения с Обама, дразнейки го с пошли жестове. Той предостави убежище на Сноудън, за да откаже Обама да се срещне с него. Путин замисля някакъв спектакъл, след студената война – нова студена война. Путин няма да престане де се държи като фанфарон (самохвалец) – поне до момента, в който САЩ се освободи от нефтения шантаж“, – допълва авторът.

Зимната олимпиада в Сочи предстои, отбелязва журналистът в заключение, в навечерието на това събитие на Москва ще й се наложи малко да поочисти ситуацията с правата на човека в Русия. „Световното състезание за златни медали се води от САЩ и Китай, но, ако Европа се събуди, то Путин няма да бъде допуснат дори до третото място на пиедестала на победителите“, – пише Джани Риота.

Източник: La Stampa http://edicola.lastampa.it/EXEC/0/0ssw9361t101ti16lyyeh0rnsfkf

Един отговор на “Москва: Носталгия по СССР / La Stampa

  1. Не случайно тези понякога ги наричат не „Ла Стампа“, а „Ла Плямпа“.
    Цял куп глупости – просто да се чуди човек, дали авторът е глупак, или съзнателно прави на глупаци читателите?… Или, може би – и двете?… О, каква дълбочина на анализа! О, какви убедителни и професионални аргументи! О, каква геополитическа компетентност!… Направо шедьовър и 1/2.

    Също се чудя, с каква цел ни предлагате подобни статии. Ние и така сме принудени да четем пропагандни глупости от сутрин до вечер. Медиите са залени от тях. Все щуротии, подобни на горната статия. Вярно, тя е наистина един своеобразен бисер на пропагандното плямпане… Но нужна ли ни е наистина една такава пошла колекция?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s