Eксклузивно: Саудитска Арабия предлага на Русия сделка, за да падне Асад / Reuters

Syria640_4В сряда източници от Близкия Изток и западни дипломати потвърдиха, че Саудитска Арабия е предложила на Русия икономически инициативи в замяна на отслабване на подкрепата на Башар Асад, пише агенция Reuters. Според източника, предложението било отправено от шефа на разузнаването на Саудитска Арабия, принц Бандар бин Султан на срещата с президента Путин в Москва миналата седмица, уточняват журналистите Халед Якуб Овейс и Амен Бакр.

„Източници от сирийската опозиция, близки до Саудитска Арабия, твърдят, че принц Бандар е склонен да закупи руско оръжие за 15 млрд. долара, а също гарантирал, че Русия няма да бъде ощетена  като основен доставчик на газ за Европа“, – се казва в статията. В замяна Саудитска Арабия би искала Москва да отслаби подкрепата си към Асад и да се съгласи да не налага вето върху потенциалните резолюции на Съвета по безопасност към ООН за Сирия, добавят събеседниците на агенцията.

Според думите на дипломатите, първата реакция на Путин след предложението на Бандар била обтекаема: „Един западен дипломат, работещ в Близкия Изток, каза: руският лидер едва ли ще промени статуса на Москва в региона, пък било то и с примамка за крупен договор за въоръжаване“, – се казва в статията.

Но други дипломати смятат: позицията на Москва, вероятно, се стане по-гъвкава. Според думите им, Русия изискала Асад да пусне в Сирия мисия на ООН за разследване прилагането на химическо оръжие там.

Неназован „виден деятел на сирийската опозиция“ казал: „Бандар се постара да разсее двата основни страха на Русия: че след Асад ще дойдат ислямисти-естремисти и че Сирия ще се превърне в транзитна територия за газ от Персийския залив, най-вече от Катар, в ущърб на Русия“.

Източник: Reuters http://www.reuters.com/article/2013/08/07/us-syria-crisis-saudi-russia-idUSBRE9760OQ20130807?feedType=RSS&feedName=topNews&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&dlvrit=992637

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s