От АЕЦ „Фукушима“ изтича радиоактивна вода

radioactive water leaks into the Pacific OceanЗащитната бариера на АЕЦ „Фукушима-1“ вече не се справя с изтичането на радиоактивна вода в океана. По данни на компанията-оператор, нивото на замърсената вода под територията на АЕЦ понастоящем е с 60 см над нивото на защитните бариери, които са разположени около бреговата линия.

За това съобщи компанията-оператор „Токио електрик поуер“ (ТЕПКО).

ТЕПКО предполага, че именно това е основната причина да продължаващото изтичане на радиоактивна вода от „Фукушима-1“ в океана, чийто обем, според специалисти, е около 300 тона на ден.

Както твърдят специалистите от ТЕПКО, водата от дренажните тунелни станции постоянно изтича през процепите и запълва обкръжаващата среда с радиоактивни вещества.

Според последните замервания, радиоактивното ниво на цезий във водата в един от тунелите достига 2.35 млрд бекерели на литър при норма 150 бекерели.

Ежедневно от станцията ще бъде извличана до 100 тона радиоактивна вода. Операцята се усложнява от факта, че подземните води постоянно се запълват от силнорадиоактивни води, изтичащи от дренажната система на АЕЦ, където вече има събрани повече от 20 хиляди тона отровна вода.

Сътрудниците от ТЕПКО и Агенцията на природните ресурси и енергетика към министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония извършват спешно укрепване на защитната бариера.

Паралелно с това, започвайки от следващата седмица, сътрудниците от „Фукушима-1“ планират започването на постепенно източване на събраната подземна вода.

В края на юли ТЕПКО за първи път призна, че изтичането на радиоактивна вода от територията на АЕЦ „Фукушима-1“ в Тихия океан продължава.

Правителството на Япония веднага нареди на оператора спешно да предприеме мерки. Правителството смята още да включи всички аварийни загуби на ТЕПКО в бюджета за следващата година.

Националният институт за науки и иновативни технологии на Япония по-рано съобщи, че изчистването на територията, пострадала от катастрофата на „Фукушима“, ще изгълта пет пъти повече следства, отколкото се планираше по-рано.

По данни от министерството на икономиката на Япония, разходите за транспортиране и съхранение на съдържащата радиоактивни вещества почва, ще бъдат около 58 милиарда долара.

През май и април в АЕЦ „Фукушима-1“ имаше поредица от инциденти с изтичане на радиоактивна вода и прекъсване на електроснабдяването.

Земетресение с цунами на 11 март 2011 г. доведоха до авария на АЕЦ „Фукушима-1“, което се превърна в най-сериозната катастрофа на ядрен реактор от времето на Чернобил през 1986 г.

По материали от руските информационни агенции.

Един отговор на “От АЕЦ „Фукушима“ изтича радиоактивна вода

  1. След всичко това, има ли все още някой, който да се възхищава на „японския технически гений“? Спомням си една красива картинка от Япония – Кобе, 1995. Земетресение събаря огромна магистрала на бетонни пилони. Тя била проектирана много здраво, за да не се чупи при земетресение. Затова… половината от нея легнала на една страна. Без да се чупи, вярно. Хората „не били съобразили“, че изливат колоните върху рехава земя. Толкова за японския технически гений. Явно, с нищо не е по-голям от нашия.

    Но сега историята с тази злополучна японска централа се използва, за да бъде истерично нападана ядрената енергетика – по принцип. И да бъде обвинявана, че уж била много опасна и страшна. И естествено, постоянно да се твърди, че трябвало да бъде забранена. Което, естествено, трябва да започне от бедните източни страни – от жалките колонии, като България. Защото те трябва да бъдат смачкани и държани в бедност. И какво по-добро от това, да им се унищожи ядрената енергетика? И какво по-добро пропагандно средство за целта, от това постоянно да им се четат истерични лекции за страшната беда от трагичната авария във Фукушима?… Колко удобно се намества тук и Чернобилската „авария“ – и нищо, че всъщност това не е била никаква авария, а предварително планиран саботаж, извършен от „перестройчиците“. Прекрасна работа върши, за да бъде очернена ядрената енергетика. Ако пък някой случайно посмее да се обади – просто изливаш върху него всичкия сарказъм на света, като го осмиваш, че бил вярвал в „конспиративни теории“. И готово.

    Напред с багерите, да разрушим останалото от АЕЦ-а и да построим още 5-6 американски ТЕЦ-а! Да ни разпундят докрай, защото сега им е малко – не им стига…

    Така че, давайте всички заедно, да викаме в един глас: „Ах, какъв ужас!!! Каква страшна ядрена трагедия!!! Колко страшна е ядрената енергетика!!! Долу АЕЦ!!!“… Давайте, давайте – по-силно викайте, не ви чува чичко ви Сорос! Още може да се постараете! Викайте!…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s