Румен Петков: Заплашена е националната сигурност, посягат на Народната банка

bulgaria-news.bg

bulgaria-news.bg

Скандална сделка на тъмно готвят управляващите по време на ваканцията, БНБ ще произвежда банкноти с френска фирма.

Румен Петков от БСП алармира, че Председателят на Народното събрание трябва спешно да свика заседание около вероятната сделка за печатане на пари от БНП, каза той пред Агенция „Фокус“.

Въпросите, възбудени около договорката за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители на финикийски знаци в света „Франсоа Шарл Обертюр Груп”, Франция, са тревожни и парламентът е длъжен да им отговори спешно, каза още Румен Петков.

Според източници, сделката ще бъде финализирана на 16 август. Румен Петков сподели, че е в шок от предстоящата сделка, защото, според него, печатницата на Народната банка е елемент от националната сигурност на страната. Той сподели още, че е смаян от договорката, защото тя се извършвала на тъмно, по време на ваканцията.

Румен Петков настоява депутатите да получат пълна и подробна информация са сделката, която била първа по рода си в българската история от Освобождението от турско робство до наши дни. Социалистът смята, че е престъпление да се посегне на печатницата на Българската народна банка без знанието на депутатите и обществеността, каза още Петков.

Фактите потвърждават, че през юни печатницата на Българската народна банка успешно е приключила преговорите и е постигнала договореност за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители на банкноти в света – „Франсоа Шарл Обертюр Груп”, Франция.

А ето и прессъобщението от БНБ по повод така повдигнатия въпрос:
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

2 август 2013 г.

По повод информация в столичен всекидневник относно регистрацията на съвместно дружество между „Печатница на Българската народна банка” АД (ПБНБ) и един от най-големите производители на банкноти в света „Франсоа Шарл Обертюр Груп”, Франция (ФШОГ), съдържаща внушение, че е „стартирала приватизацията на Печатницата на БНБ”, заявяваме следното:

Твърдението за каквато и да е „приватизация” на ПБНБ категорично не отговаря на истината. На 19 юни 2013 г. Българската народна банка (БНБ) публично обяви, че ПБНБ успешно приключи преговорите и постигна договореност за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители на банкноти в света ФШОГ.

Още тогава бяха обявени и основните мотиви да бъде създадено съвместно дружество с един от най-големите производители на банкноти в света. ФШОГ е основана през 1842 г. и произвежда банкноти за 70 държави в света.

Първият и основен мотив е привличането на стратегически инвеститор и партньорство с едни от водещите в света производители на банкноти. Със създаването на съвместното дружество ПБНБ ще може да запази опит и позиции в едно от най-високотехнологичните световни индустриални производства, а България ще може да се интегрира в изключително конкурентния световен пазар за производство на банкноти. Напомняме, че ФШОГ за първи път в своята над 170-годишна история ще започне да извършва дейност по производство на банкноти извън територията на Франция, което само по себе си е голям успех за България.

На второ място: пълно натоварване на капацитета на ПБНБ. Със започване на дейността на новото дружество се предвижда да бъде натоварен максимално наличният в ПБНБ капацитет за производство на банкноти и тази дейност да бъде допълнително разширявана и развивана в следващите години.

На трето място: обновяване и разширяване на капацитета и създаване на нови работни места. След осъществяване на всички законови процедури и разрешения в съответствие със законите на РБългария ПБНБ ще прехвърли в него част от своите работници и служители при запазване условията по досегашните им трудови правоотношения. До 2016 г. се очаква броят на работните места в дружеството в България да се увеличи три пъти и да достигне 190 човека.

ПБНБ прави непарична вноска в размер на 19 034 000 лева по оценка на три вещи лица, направена съгласно чл. 72 от Търговския закон и назначени от Агенцията по вписванията. Парична вноска в размер на 44 412 900 (четиридесет и четири милиона четиристотин и дванадесет хиляди и деветстотин) лева, се прави от Франсоа-Шарл Обертюр Интернасионал С.А., като ПБНБ прави парична вноска от 100 лева.

Непаричната вноска, от своя страна, съставлява оборудване за отпечатване на банкноти, собственост на ПБНБ. Основното оборудване за банкнотно производство е към края на своя експлоатационен срок, тъй като е закупувано в периода 1996 – 1997 г., и само една от машините е закупена през 2009 г. От гледна точка на създаване на технологични и конкурентни условия за производство на последно поколение банкноти (в това число евро банкноти) в ПБНБ са необходими мащабни инвестиции, които обаче, ако бъдат направени самостоятелно от акционерите в печатницата (БНБ и МФ), не могат да бъдат изплатени в дългосрочен план само с поръчките от БНБ и не може да бъде осигурена целогодишна заетост на работниците от банкнотния цех. Натоварване на производствените мощности е възможно само при спечелване на поръчки за производство на банкноти на други страни, което може да стане само заедно с чуждестранен производител, наложил се на световния пазар за производство на банкноти.

Отчитайки казаното по-горе, алтернативният вариант за ограничаване на негативния ефект на банкнотното производство върху състоянието на ПБНБ би бил закриване на това производство и освобождаване на квалифициран персонал. Тази възможност е била обсъждана преди вземането на решение за създаване на съвместното дружество.

Отчитайки казаното по-горе, БНБ уточнява, че всички взети решения по създаването на новото дружество са в компетенциите единствено на БНБ и Министерството на финансите – настоящите акционери в ПБНБ. Към 31 декември 2012 г. регистрираният акционерен капитал на Печатницата възлиза на 71 933 хил. лв., разпределен в 71 933 броя обикновени поименни акции с право на глас с номинална стойност на акция 1000 лева. Мажоритарен собственик на капитала на дружеството е Българската народна банка, притежаваща 95.6 % от капитала, а държавата, представлявана чрез министъра на финансите, притежава останалите 4.4 % от капитала. Създаването на новото дружество не влияе върху собствеността на капитала на ПБНБ, който остава без промяна.

Българската народна банка е независима при вземането на своите решения и притежава собственост, отделна от собствеността на държавата, съгласно Закона за БНБ. Като мажоритарен собственик на капитала на ПБНБ БНБ чрез Управителния си съвет е единствено компетентна да взема решения относно бъдещото развитие и стратегия на дружеството.

Както досега, ПБНБ остава съвместно дружество на БНБ и Министерството на финансите. Предметът на дейност продължава да бъде проектиране, производство и продажба на лични документи, акцизни бандероли, винетни стикери, бинго талони, други видове ценни книжа, печатна продукция (в т.ч. тото фишове, дипломи, спестовни книжки, билети, бланки, изборни книжа, формуляри и др.). Не се предвиждат никакви промени в собствеността на дружеството и не се предвижда каквато и да е „приватизация” на ПБНБ.

Така, както изискват законите на РБългария, цялата информация и документи, свързани със създаването на съвместното дружество, ще бъдат оповестени при регистрацията му в Търговския регистър.
http://www.bnb.bg/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20130802_BG

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s