US полицията конфискува от гражданите милиони

sh6Американските полицаи от десетилетия получават милиарди долари, конфискувайки имущество от хора, неизвършили никакви престъпления. Според закона, за „гражданска конфискация“ се изисква съдебно решение.

Под формата на „гражданска конфискация“ в САЩ може да бъде иззета каквато и да е сума, дори от човек, който само е заподозрян в престъпление.

Само подозрението за извършване на закононарушение, за което съдът е наложил глоба, се оказва повод за лишаване от собственост за десетки или стотици хиляди долари. Често, дори след анонимни доноси, невиновните американци губят автомобилите, дома и бизнеса си. Да се върне конфискуваното е практически невъзможно.

В доклад от 12 страници, публикуван в списание New Yorker от журналистката Сара Стилмън, се твърди, че Министерството на правосъдието само за миналата година чрез „конфискуване на активи“ е получило $ 4.2 млрд. Преди 30 години, когато описаната практика стартира, сумите са били значително по-скромни – до $ 25 млн. ежегодно. Най-често заподозрените се прощават с имуществото си при недостиг на пари за адвокат. Парите, в по-голямата си част, отиват за заплати и премии на полицаите.

„В много щати подозрението за закононарушение се приравнява с неговото извършване. За разлика от наказателната конфискация, гражданската се прилага към предполагаеми престъпници“, – се казва в доклада.

Сара Стилмън прилага няколко случая, в които цели семейства са загубили огромни суми. Така възрастна семейна двойка от Филаделфия изгубила дома си, защото синът им бил обвинен в продажба на марихуана, което и до момента не е доказано. А секретарят на патдесятната църква във Вирджиния изгубил $ 28 хиляди, дарени от енориаши, защото полицията го спряла за превишена скорост. Злополучната сума се намирала в автомобила.
Известен е още един случай, в който полицията на аерогарата в Хюстън спряла жена, чийто багаж бил маркиран от куче, тренирано за търсене на наркотици. В хода на претърсването забранени вещества в куфара не били открити. Затова пък там били намерени $ 39 хиляди в наличност. Независимо от това, че притежателката на сумата не била обвинена в никакво престъпление, сумата незабавно станала собственост на полицията.

Най-често конфискуваните пари не могат да бъдат върнати, дори след съдебно дело. Според доклада, публикуван в ProPublica, във Филаделфия за периода от 2008 до 2012 г. е имало около 2 хиляди подобни съдебни дела. Само при 30 случая те са разрешени в полза на ищците.

3 отговора на “US полицията конфискува от гражданите милиони

 1. Успокой се,Митев,това е мръсен комунистически компромат.Ние знаем,че САЩ имат най-добрата съдебна система.

  • Ами да де, нали и аз за това плача!… Защото няма По-Велика и Прекрасна Съдебна Система от тази, дето е в Най-великата и Прекрасна Страна на света! Ох, как мечтая да им бяхме щат… Колко мъка, боже, защо не съм един щатски негър…

   След еуфорията, днес ми е кофти – глава боли, сметка 500 лв. за плащане към ЧЕЗ, а пари няма, само заеми и ипотечен кредит, и хладилникът – празен, че и жената избяга… Понеже ме е страх от циганите, няма да изляза на улицата днес – ще подкрепям протестите през нета. И ще търся пак някоя статия за САЩ – току-виж, пак ме сполетял религиозният екстаз… Вече никаква друга радост не ми остана в живота, освен тази, да се прекланям пред божествения си идеал. Нямам пари даже за дрога, а пък и тя не може да се сравни с религиозния екстаз… Ето, ръцете ми вече пак треперят. Пак ми се иска да прочета нещо сладко за обожаваните от мен САЩ!… Дано да е по-скоро, не ми губете времето, червени комунета! – отивам на друг сайт…

 2. Слава на Великата Страна на Свободата, Справедливостта и Демокрацията! Глори-глори алелуя! О, дайте ми едно раирано знаме на звездички, искам да се завия в него, да рева и да плача! О, искам и да пея!… „О, кажи, можеш ли да видиш, през ранната светлина на зората!!!“…
  – Всички вие – ничком, нищожества! И кланяйте се на вашия бог, на вашата мечта и идеал – на Небесната Страна на Справедливостта, Законността и равните възможности за всички! На божествените Съединени Американски Щати!…
  … … … … …
  (Тук вече обожанието ми применава в религиозен екстаз, рева и се въргалям запенен по земята като благословен американски петдесятник.)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s