Когато си зависим от донора си, не се наричай „обикновен гражданин“

mainНякой трябва да поеме политическата отговорност

„На никой не му пука как изглеждате отвътре на вас самите. Движенията против робството, на суфражетките, за граждански права, срещу войната във Виетнам – общото между тях е, че имаха лидери. И единственото, което тези лидери ги интересуваше, бе да свършат работата. Ако имахте лидери, те щяха да ви кажат, че най-важното нещо за капитализма е политическата отчетност.”

Това е реплика от последната, излъчена в неделя серия на вече превърналия с в култов американски сериал „Нюзрум”. Тя пресъздава истинските събития от септември 2011 г. около възникването на „Окупирай Уолстрийт”. Думите са на положителния главен герой към една от представителките на движението, която не може да проумее защо хората смятат нея и съмишлениците й за шега.

Две години по-късно „Окупирай Уолстрийт” вече не е шега, но не постигна никакви политически резултати. И преживя нещо много поучително. Първоначално дарителите му бяха хора от бедната и ниската средна класи. Така се натрупаха около 700 хил. долара, които се използваха за купуване на храна за палатковите лагери и плащане на гаранциите на арестувани протестиращи. През март 2012 г. се оказа, че само около 40 хил. от тях могат да бъдат проследени и отчетени. След това към дарителите се присъединиха и едри бизнесмени, които създадоха своя работна група, също претендираща да е част от „Окупирай Уолстрийт”. Тя натрупа стотици хиляди с обещания да събере милиони и започна да раздава грантове по свое усмотрение. И движението се оказа инфилтрирано от тези, срещу които въстана.

„Справедливият капитализъм се характеризира с политическа отчетност и тя винаги е лична, не може да бъде масова”, би казал и на нашите протестиращи авторът на думите от началото – големият американски сценарист Арън Соркин. Така би им обяснил, защо вече близо два месеца правителството не ги приема сериозно и протестът им остава по-скоро пърформанс, отколкото политически акт. И със сигурност би отбелязал, че напоследък „гражданите искат” у нас се превърна в новото „в името на народа”. С тези реплики започват обикновено гръмки декларации, чийто дневен ред може много лесно да се смени незабелязано и анонимно, и чиято мощ да бъде пренасочена за обслужване на скрити каузи.

Все още в огромната си част гражданската енергия от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски е чиста и справедлива. Но вече се забелязват първите опити за инфилтрация в нея на елементи, които засега предпочитат да остават анонимни, и да говорят като „обикновени граждани”. Когато се бориш срещу задкулисието и тайните машинации, не можеш да се криеш зад понятия като „обикновен гражданин”. Налага се да застанеш с биографията и данъчната си декларация, ако искаш да получиш доверие. Но тези, които обикновено обикалят телевизиите, и говорят от името на протестиращите като „редови хора”, за жалост стават твърде раздразнителни, когато водещите поискат това.

В сряда част от тези най-често канени по ефири и екрани лица обявиха на пресконференция в БТА създаването на Протестна мрежа, която има претенциите да се превърне в платформа на всички протестиращи, и да излъчи комуникатори. В същото време хората, които застанаха с лицата си, за да обявят това, яростно отричат да са лидери на всички и продължават да се представят като „обикновени граждани”. Макар много от тях да нямат това право поради факта, че вече се сдобиха доброволно с публичност, използвайки всяка медия, за да говорят от името на протеста. Живото излъчване в интернет на сайта politikat.net на въпросната пресконференция незнайно защо при включване започваше с реклама на банка. Днес на същото място се излъчва запис, който започва с друга реклама. В същото време сайтът твърди, че е създаден с подкрепата на Тръста за гражданско общество за Централна и Източна Европа. Нищо нередно, стига да се направи ясно разграничение – това подкрепен от фондация проект ли е или комерсиален сайт? И тръстът знае ли, че направената с негови дарения интернет страница излъчва и реклами?

581658_199627880195398_1978828516_nВъпросният тръст е най-често цитираното доказателство, че протестът срещу кабинета на Орешарски е овладян от „соросоиди.” Името на Джордж Сорос се превърна в заклинание срещу чистотата на намеренията на площада, но всъщност заработи в обратна посока, в тяхна услуга, защото е непълно и неточно и не това е същината. Всъщност „Отворено общество” на Сорос е само един от основателите на този тръст, а сред останалите личат такива големи и важни организации като Фондация „Форд”, американският фонд „Маршал за Германия”, фонд „Братя Рокфелер”, фондация „Чарлз Стюарт Мот” и „Атлантик Филантропис”. На сайта на тръста съвсем лесно може да се намери пълният списък на финансираните от него български неправителствени организации, сумите, които те са получили, и защо са ги получили. Адресът е този. Става въпрос за общо 142 гранта от няколко хиляди до няколко стотици хиляди долара, все в името на развитието на гражданското общество у нас. Милиони, изсипани в България, за няколко години за развитие на демокрацията – смея да твърдя, че без особени резултати. Ако проверите кой стои зад финансираните организации, ще видите, че сред тях са огромно множество анализатори и обяснители на протестите от последните дни, а също така и лицата, които говорят най-често от тяхно име като „обикновени граждани”. Възниква въпросът – коя от самоличностите им виждаме на телевизионния екран? Тази на редови протестиращи или тази на хора, финансирани обилно от чужбина, за да развиват гражданското общество у нас, които трябва да оправдаят получените бюджети и видяха в последните си публични изяви добър шанс за това? Това раздвояване работи против каузата на площада, особено когато агресивно се прикрива. А не би трябвало, ако всичко е финансово наред.

izw-3Протестната мрежа се рекламира и на сайта noresharski.com, който заявява, че се присъединява към каузата и ще съдейства за изпълнението й. Ако обаче се опиташ да разбереш чий е този сайт, като провериш в регистрите на домейните – публична база данни, достъпна за всички – установяваш, че собственикът не иска да се афишира. Прикриването му е услуга, която се плаща допълнително при регистрация. На интернет страницата има секция „Кои сме ние”, където са изброени имена – пак в качеството им на обикновени граждани. Но пък интернет много бързо издава, че някои от тях са служители на пиар фирмата на говорителката на служебния премиер Райков – Ивет Добромирова, други са свързани с партия „Зелените” и са били нейни кандидат депутати. Опитите им да минат за „редови протестиращи” също вдъхват съмнения.

В същото време лидерите вдясно, в центъра и вляво отказват да се появят на площада в ролята си на политици и също ходят в качеството си на обикновени протестиращи. Така инициативата е в ръцете на НПО-тата и пиарите. За разлика от тях партиите би трябвало да са дългосрочни проекти, представителство на интересите на големи устойчиви групи на обществото. Неправителственият сектор и частните фирми работят за по-краткосрочни и по-конкретни задачи. Те получават финансиране или заплащане и са зависими от донора си, не могат да бъдат „обикновени граждани” и борци за морал в обществото по принцип. А пък когато го крият – нещата съвсем загрубяват.

George SorosИ стигаме до най-болезнената тема – страшната криза за лидери в българската политика, защото това, което се случва в момента е политика, а не територия за пиар и НПО. Вероятно повечето водачи на партии се боят от въпросната „политическа отчетност”, но ако искат да останат в играта, трябва да осъзнаят, че в политиката освен да си прав, трябва и да си смел. Трябва кураж, мъжество и характер, не тънки сметки колко гласа ще вземеш на следващите избори. Засега такъв лидер не се е появил и поради това протестът срещу правителството все още е сираче с множество тайнствени кандидат-мащехи.

Автор: Елена Кодинова

Един отговор на “Когато си зависим от донора си, не се наричай „обикновен гражданин“

 1. В статията има една голяма грешка. Ето къде:
  „…Все още в огромната си част гражданската енергия от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски е чиста и справедлива. Но вече се забелязват първите опити за инфилтрация в нея на елементи…“

  Глупости! Първо, „все още“ – хайде бе!… Моля ви се, не ме разсмивайте с тъжни неща! После, в „огромната си част“ – че тя изобщо не е огромна, и най-важното – НИКОГА не е била спонтанна!

  Даже и в самото си начало, още с първите призиви във „Фейсбоклук“ да се излезе на протест – въпросната „енергия“ е внушена, натрапена, насадена, изманипулирана от соросоидите и олигарсите. Зад които, ако се замислиш, даже и самият Сорос може би не седи. Защото соросоидите придобиха вече свой живот. На тях им стига Сорос като едно знаме, като вдъхновител. Като ръководител не им трябва вече – само да им пречи… Те „схванаха идеята“ и вече могат и сами да я прокарват. Зад тях винаги ще стоят интересите на „евроатлантиците“ и чуждите корпорации. А нали това е важното… Докато пропагандират неолиберална философия и фанатичен пазарен фундаментализъм – като уж „истинска демокрация“ и „единствено възможна икономика“ – финансирането им няма да спре.

  Та, днешните „протести“ НИКОГА не са били спонтанни и естествени. Още от началото са били планирани по разработен сценарий – евентуално, с няколко под-варианта. Това е технологията на политическата манипулация. Просто етапите се осъществяват един след друг, във възходяща градация. Както да речем, типичен пример – „революцията“ в Сирия. Ескалирането се извършва постепенно. Така и при нас: отначало всичко започна с групи във „Фейсбоклук“, а ще завърши с тотален медиен, политически и икономически натиск от всички страни – в това число от Брюксел и Вашингтон. Това не означава, че някой изведнъж се бил „усетил“ и бил „яхнал протеста“, който иначе си бил започнал съвсем естествено… И би съществувал така или иначе… Нищо подобно, драга г-жо Кодинова!

  А иначе, общо взето картинката е правилно представена. Благодаря на автора!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s