Русия, Германия и Китай са главните цели на американското разузнаване

25snowden-cia2Германия е приоритетна цел за американската Агенция за национална сигурност, а най-голям интерес за Вашингтон е външната политика, икономиката на страната, както и оръжейният експорт в страните от Персийския залив.

Такива изводи прави вестник „Шпигел“ след новата порция разобличения от американския разузнавач Едуард Сноудън.

Според документи от април, американското разузнаване оценявало целите си по петобалната система.

Германия се намирала в средата на скалата, заедно с Япония и Франция.

На първо място в списъка били държавите Китай, Русия и Иран, се отбелязва в седмичното издание.

„Шпигел“ съобщава също, че в списъка на приоритетните за разузнавателните цели на САЩ държави влиза и ЕС.

По данни на същия източник, новите технологии на ЕС, енергийната и хранителната безопасност заемат 5-та степен по важност в американската скала на службите.

Опасността от кибератаки върху американската инфраструктура от страна на Германия била оценена от спецслужбите на САЩ с 5-та степен.

„Шпигел“ вече съобщи в края на юни, позовавайки се на документи, предоставени от Сноудън, че Американската агенция за сигурност в рамките на програмата за електронен шпионаж ПРИЗМА стриктно следи офисите на ЕС в Брюксел, дипломатическата мисия на ЕС във Вашингтон и мисията на ЕС в ООН.

На 3 август стана известно, че Федералната прокуратура на Германия е изискала от спецслужбите и компетентните органи на страната наличната информация, свързана със следенето от страна на американската Агенция.

Очаква се дело във връзка с провеждане на тайна агентурна дейност, нанасяща вреда на интересите на Федералната република.

Скандалът „с подслушването“ се разгоря в САЩ след изтичане на информация, че специалните служби имат достъп до най-големите в света IT-компании. Google, Microsoft, Facebook и Twitter получиха молби от спецслужбите да предоставят достъп до лична информация на ползвателите им.

Спецслужбите на САЩ събират аудио- и видеофайлове, снимки, електронна кореспонденция, документи и други данни от ползвателите на Интернет, което им позволява да следят придвижването и контактите на хората.

Директорът на ФБР увери законодателите в САЩ, че се следят номерата на телефоните и продължителността на разговорите, но не и тяхното съдържание.

По материали от руските информационни агенции.

Един отговор на “Русия, Германия и Китай са главните цели на американското разузнаване

  1. Дотук с илюзиите, че ЕС е някакво самостоятелно формирование, независимо от Великата Империя на Свободата и Демокрацията. Германия пък, още след обединението си, винаги е била куче на верига. Кой държи другия край на веригата – мисля, на всички им е ясно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s