Москва пречи на външната политика на Вашингтон / DW

10Барак Обама се отказа от срещата си с Владимир Путин. Скандалът между САЩ и Русия е в резултат на взаимного неуважение между двете страни, смятат вестниците SZ и Frankfurter Rundschau.

Журналистът от Süddeutsche Zeitung Hubert Wetzel в публикувания в петък, 9 август, материал „Отчайващи отношения“, пише:

„…От американска гледна точка, днес Русия не е вече тази сила, с която трябва да сме в мир и любов на всяка цена. Русия продължава да играе немаловажна роля – това е държава, имаща право на вето в Съвета по безопасност на ООН, тя притежава ядрено оръжие, има влияние в редица региони в света, в които Русия може чрез различни методи да създаде неприятности на САЩ. Но значението на Москва за Вашингтон се определя най-вече от факта, че тя може да попречи на външната политика на Америка чрез почти цялостното блокиране на САЩ. Това и прави Путин, често с голяма радост. Русия не е партньор за САЩ, към който Америка трябва да се отнася с уважение и внимание, продължава авторът.

Отношенията между двете велики държава днес са отчайващи, както никога до сега от края на студената война. А неотдавна двете държави работеха в „близкоизточния квартет“ зедно, работеха за регулирането на сериозни конфликти. Всичко това е минало. Днес в световната политика няма значим проблем, с чието решение Москва и Вашингтон да се занимават със съвместни усилия. По въпроса за иранската атомна програма интересите на двете велики сили се преплитат. И тогава, скърцайки със зъби, те сядат на масата на преговорите. В сирийския конфликт САЩ и Русия в буквалния смисъл се намират на двете страни на барикадата.

Това е и истинската причина за отказа на Обама за среща. Решението на Москва да предостави убежище на Едуард Сноудън е само последният малък повод. Обама би могъл да замине в Москва, но само, за да поспори с Путин – за Близкия Изток, разоръжаването, общоевропейската система за противоракетна отбрана, гражданските права и правата на човека. Но при такива нечисти обстоятелства, по-добре е срещата да се откаже…“.

В материала „Най-искрената антипатия“, публикуван във вестник Frankfurter Rundschau, журналистът Holger Schmale, продължава темата:

„…Подухна леден ветрец между Вашингтон и Москва, но за ново захлаждане още е рано да говорим. Доказателство за последното е срещата между министрите на двете страни в петък, 9 август. Въпреки всичко, налице е силна фрустрация на Обама по повод факта, че Путин блокира, вместо да съдейства за подобряване на руско-американските отношения, както обяви президентът на САЩ преди четири години. Путин не реагира и на обявената от Обама в Берлин юнска инициатива за съкращаване на ядреното оръжие. А това може да се оцени като проява на лично неуважение. Вероятно Обама вече се съмнява в собствената си теза, че сътрудничеството с путинска Русия е ключ към решаване на някои спешни международни проблеми.

Проблемът е в това, че цяла поредица от международни въпроси наистина се решават само със сътрудничеството на руснаците. Второ, по въпроса за прекратяване на войната в Сирия натискът срещу САЩ е значително по-силен, отколкото този към Русия. Пък и атомната програма на Иран причинява на САЩ повече неприятности, отколкото на Путин.

Така Обама се оказва в неудобно положение, защото успехът на неговата външна политика зависи от човека в Кремъл. А човекът в Кремъл няма ни най-малко желание да облекчи живота на колегата си във Вашингтон“.

2 отговора на “Москва пречи на външната политика на Вашингтон / DW

  1. Проблемът си е изцяло наш,но сме спокойни,защото си го знаем и сме свикнали с него-с когото сме се хванали,все отива на зле…

  2. На всеки крадлив циганин полицаите му пречат. На лъжците им пречат техните изобличители, на тираните им пречат освободителите, на бандитите – по-големите бандити…

    А на калпавата ракета, както знаете – космосът й пречи.

    И какво да правим ние сега? Чий е проблемът?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s